Serijske dobave tanka T-14 armata se bodo začele prihodnje leto

by Urednik

NOVI RUSKI TANK Z AVTOMATIZIRANIM NAMERJANJEM

Serijske dobave najnovejšega tanka T-14 armata Ruski vojski se bodo začele leta 2021, je izjavil generalni direktor državne korporacije Rostech Sergej Čemezov.

“Serijske dobave tanka T-14 na platformi armata se bodo začele leta 2021. Danes je nedvomno najboljši tank na svetu. V prihodnosti bo ta oklepnik novi glavni bojni tank ruske vojske,” je dejal. Čemezov je še poudaril, da bo delov tanku armata v kar največji meri avtomatizirano – posadki tanka ne bo treba natančno ciljati, dovolj bo le, da bo orožje usmerjeno v cilj.

“Elektronika v tanku bo vse opravila sama – natančno bo določila razdaljo do cilja in vanjo usmerila orožje. To pomeni, da to vozilo uporablja elemente umetne inteligence, ki posadki pomagajo pri streljanju,” je pojasnil Čemezov.

Direktor Rostecha je ob tem dodal, da načrtujejo različico tanka T-14 brez posadke, ki pa ne bo serijska. Načrtuje pa se razvoj tehnologije brez posadke tudi za druge kopenske robote. Spomnil je, da koncern Kalašnikov trenutno aktivno razvija kopenska bojna vozila –  robote. Ti sistemi so že bili uporabljeni v Siriji. T-14 je trenutno edini tank tretje povojne generacije na svetu. Tank armata je namenjen boju v neposrednem stiku s sovražnikom, podpori ofenzivi motoriziranih enot in uničevanju sovražnikove sile, ki se nahaja v zaklonih in na prostem.

Pripravil: B. Knific, foto: Rostech

 

Povezani članki