Severna Makedonija zmanjšuje sredstva za posodobitev vojske

by Urednik

ZARADI KORONAVIRUSA MANJ DENARJA ZA VOJSKO SEVERNE MAKEDONIJE

Soočena s koronavirusno krizo in z reševanjem gospodarstva Severne Makedonije je tehnična vlada v Skopju pred dnevi sprejela odločitev o prerazporeditvi 6.542 milijard MKD (106,16 milijona EUR) med različne proračunske uporabnike.

Obrambno ministrstvo Severne Makedonije je tako ”izgubilo” 1,431 milijarde MKD (23,22 milijona EUR), od tega je bila približno ena milijarda načrtovana za integracijo v zvezo Nato, nakup nove oborožitve in vojaške opreme, 110 milijonov MKD ( 1,78 milijona EUR) za financiranje udeležbe v mirovnih in humanitarnih misijah ter 100 milijonov MKD (1,62 milijona EUR) za gradnjo nove vojaške infrastrukture.

Severna Makedonija je najmlajša, 30. država članica zveze Nato, ki namerava do leta 2028 porabiti približno 700 milijonov EUR za posodobitev Armije na Republiko Severno Makedonijo (ARSM, Vojska Republike Severna Makedonija) z več kot 150 oklepnimi vozili, havbicami z dosegom do 20 km, nove helikopterje, integrirani sistem zračnega nadzora in zračne obrambe, inženirsko bataljonsko opremo in specializirana vozila s proti-IED zaščito, šifrirane digitalne radiotelefonske naprave in telefonijo, kot tudi za zamenjavo obstoječega z novim optičnim digitalnim telekomunikacijskim sistemom.

Nedavna znižanja obrambnega proračuna bodo zagotovo v precejšnji meri vplivala in/ali vsaj do neke mere odložila  načrtovano posodobitev ARSM.

Pripravila: IGOR BOŽINOVSKI in B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki