Sirska vojska sestavila samovozno 130mm havbico M-46

by Urednik

SIRCI VGRADILI VLEČNO HAVBICO M-46 NA TOVORNJAK IVECO 8X8

Sirske vojaške sile so za spopade z ISIS-om uporabile svojo lastno tehnologijo za izdelavo kolesne samovozne havbice, ki so jo sestavile iz 130-milimetrske vlečno havbice M-46, vgrajene na zadnji del šasije civilnega tovornjaka 8×8.

 Na twiterju je sredi julija 2017 Sirska vojska, pripadna predsedniku Assadu, objavila fotografije samovozne 130mm havbice M-46 8×8, pri kateri so na civilni tovornjak vgradili vlečno havbico M-46. Namen je bil nedvomno veliko večja mobilnost havbice (glede na vlečno havbico) in artilerijskih enot, kot tudi hitrejši čas priprave za uporabo.

Sovjetsko vlečno 130-milimetrsko havbico M-46 so postavili na šasijo tovornjaka 8×8 IVECO za kabino za posadko, ki je oklepljena, da nudi zaščito pred strelnim orožjem. Tovornjaku so obdržali prvotno vetrobransko steklo, preostali del kabine pa so zaščitili z jeklenimi ploščam, stranska vrata pa so brez oken.

Na zadnjem delu šasije tovornjaka je nameščena vlečna havbica M-46 130mm (z ročnim nalaganjem granat), ki jo je Sovjetska zveza izdelala v 50-ih letih prejšnjega stoletja. Izstreli lahko do 6 granat/minuto oz. 70 granat/uro, doseg pa je do 27 km. Prvi prototipi 130 mm M-46 so bili zaključeni sredi leta 1948, uporabljena pa je bila v spopadih v Aziji in na Bližnjem vzhodu, sestavljali pa so jih tudi v Egiptu in na Kitajskem kot type 59-1.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter

Povezani članki