Slovaška modernizirala izvidniška oklepna vozila BPsV

by Urednik

SLOVAŠKA NADGRADNJA SOVJETSKEGA GOSENIČNEGA OKLEPNIKA BMP-1

Slovaška vojska ima v svoji oborožitvi novo, modernizirano različico goseničnega izvidniškega oklepnega vozila BPsV svatava (različica BMP-1), ki so jo poimenovali BPsVI (Bojove Prieskumne Vozidlo ISTAR – bojno izvidniško vozilo ISTAR).

Kot poročajo slovaški vojaški analitiki so kopenske sile Slovaške vojske dobile 18 moderniziranih izvidniških oklepnikov BpsVI (ISTAR – Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance), ki je zasnovano na sovjetskem bojnem vozilu BMP-1, ki so ga izdelale češkoslovaške obrambne družbe po licenci Sovjetske zveze. Oklepno izvidniško vozilo BPsVI je razvil konzorcij slovaških podjetij, ki ga sestavljajo EVPU, Konstrukta Defence, DMD Group in MSM Group.

Najnovejša različica oklepnika BPsVI v dolžino meri enako kot BPsV svatava, razlikuje pa se bojni teži in opremi, prav tako pa so na bokih dodali nove dele, ki kljub povečani teži še vedno omogočajo plovnost vozila.

BPsVI je ohranil originalni pogonski sklop z dizelskim motorjem UTD-20 z močjo 300 KM, ki omogoča avtonomijo 550 kilometrov. So pa na oklepnik namestili daljinsko vodeno oborožitveno postajo  turra 30 (RCWS ) s 30 mm avtomatskim topom 2A42, koaksialnim mitraljezom PKT 7.62mm in dvojnim lanserjem protioklepnih raket konkurs (AT-5 spandrel). Opremljen je tudi z opozorilnim sistemom SDIO, ki je bil razvit v sodelovanju z izraelskim podjetjem Elbit Systems in ščiti (opozarja) posadko pred lasersko vodenimi raketami, brezpilotnimi letalniki, minami,…

Slovaška vojska ima v svoji oborožitvi, poleg 18 moderniziranih BPsVI, še vedno okoli 40 izvidniških oklepnikov BPsV, ki pa so večinoma v skladiščih (rezerva).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki