Slovaška namerava kupiti 81 domačih oklepnikov vydra 8×8

by Urednik

SLOVAKI BODO IZDELOVALI SVOJE “PATRIJE”

Slovaško obrambno ministrstvo se je odločilo za finsko-slovaške osemkolesne oklepnike vydra (vidra), potrebujejo jih 81, nakup pa mora potrditi še vlada, je sporočil slovaški obrambni minister Peter Gajdoš.

Novi oklepnik so poimenovali po vidri, saj naj bi bil tako kot ta žival zelo hiter, agilen, odporen in zlahka deloval tudi v vodi.

Oklepniki vydra 8×8 so plod finsko-slovaškega sodelovanja (slovaška verzija oklepnika Patria AMV), večino sestavnih delov pa naj bi proizvedli na Slovaškem, kjer bo pri projektu sodelovalo kar 16 domačih in 1 češko podjetje. Pri proizvodnji 81 oklepnikov vydra 8×8 in samohodnih havbic zuzana 155 mm naj bi se lahko ustvarilo kar 800 delovnih mest, kar je tudi pomemben cilj slovaške vlade. Poleg novoustvarjenih delovnih mest, bi imela od proizvodnje oklepnikov korist tako domača obrambna industrija, kot tudi država s pobranimi davki, zavarovanji in večjo kupno močjo prebivalcev.

Ocenjujejo, da bodo za vsak oklepnik vydra 8×8, vključno z vsemi komponentami, odšteli največ 4 milijone evrov z vključenim davkom. Slovaška naj bi tako za 81 oklepnikov vydra 8×8 namenila največ 417, strošek pa že vključuje logistično podporo (17 milijonov EUR), strelivo (65 milijonov EUR), infrastrukturo (5 milijonov EUR) in nakup prototipa (5,8 milijona EUR).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki