Slovenija bo kupila oklepnike 8×8 boxer

by Urednik

ZNAČILNOSTI UNIVERZALNE OKLEPNE PLATFORME BOXER

Številni, pravzaprav danes kar večina, sodobni projekti oklepnih bojnih vozil predvidevajo uporabo modularne arhitekture – tako je tudi pri oklepniku boxer 8×8.

V tem primeru se na skupni platformi – podlagi – ustvari več vzorcev opreme za različne namene, ki se razlikujejo le po ciljni opremi in koristnem tovoru. Najzanimivejši tovrstni rezultati so bili pridobljeni v evropskem projektu oklepnega vozila ARTEC boxer. Za nas toliko zanimivejše, kajti boxer je že v času prejšnje vlade veljal kot možna izbira za novo oklepno vozilo Slovenske vojske. Ta oklepnik je navsezadnje izbrala tudi sosednja Madžarska in bo v prihodnosti predstavljal jedro njihovih oklepno-mehaniziranih sil. Sicer ne poceni rešitev, vendar ena najboljših tačas.

Dva modula

Skupni projekt Nemčije, Velike Britanije in Nizozemske, pozneje imenovan boxer, je od poznih devetdesetih let razvilo več podjetij, ki so pri tem uporabila izkušnje iz prejšnjih podobnih raziskovalno – razvojnih programov. Cilj novega projekta je bil ustvariti univerzalno platformo in module zanjo, iz katere bi bilo mogoče sestaviti široko paleto opreme za različne namene. Vsako oklepno vozilo družine boxer je sestavljeno iz dveh glavnih sestavnih delov: pogonskega modula in misijskega modula. Prva je kolesna ploščad z vsemi potrebnimi komponentami, vsebuje motorni prostor, krmilni prostor, menjalnik in podvozje, napajalnik, podporni del itd. Vse glavne enote so osredotočene v nosu platforme znotraj oklepnega trupa. Za slednjim je prostor za »misijski modul«.

Tako imenovani misijski modul je zasnovan kot trup – telo – s standardnimi dimenzijami in nosilci, nameščen na ploščadi – platformi – s pritrdilnimi elementi in sistemskimi priključki. Če je v dosegu žerjav ali posebno dvigalo, traja zamenjava ciljnega modula približno pol ure, isti modul ali enoto pa je mogoče uporabiti za drug namen. To močno poenostavi tako popravilo kot tudi spremembo namena oklepnika. Misijonske module je mogoče prevažati ločeno s pomočjo posebnega vozila. Takšna enota skupaj z modulom ustreza dimenzijam standardnega zabojnika. Delo s takim tovorom ne zahteva posebnih sredstev, kar poenostavlja logistiko in dobavo.

Bojne sposobnosti

Na različnih stopnjah razvoja projekta boxer je bilo predlagano veliko število zamenljivih ciljnih modulov za takšen ali drugačen namen. Nekatere od teh predlogov so že uspešno preizkusili in jih že uporabljajo, druge module še vedno preizkušajo, v načrtu pa je še nekaj različic. Boxer je bil razvit kot sodobno oklepno transportno bojno vozilo za pehoto, zato je njegov glavni ravno modul za transport pehotnih vojakov. Ta različica ima večplastno zaščito pred kroglami, izstrelki, šrapneli in minami. V njem so mesta za poveljnika, strelca in osem vojakov. Posadka in vojaki so nameščeni na sedežih, ki absorbirajo energijo. Dostop do modula omogočajo klančina v zadnjem delu in zgornje dostopne lopute. V konfiguraciji oklepnika mora imeti vozilo boxer daljinsko vodeno orožno postajo (RCWS), vrsto pa izbere kupec. Serijski oklepni transporterji za različne države so opremljeni z različnimi daljinsko upravljanimi orožnimi postajami, ki so opremljene tako z mitraljezi kot avtomatskimi bombometi, obstajajo pa tudi modifikacije z močnejšim orožjem in protioklepnimi/protiletalskimi raketami. Za Litvo so namenjene različice BMP vilkas, opremljen je s kupolo Rafael Samson Mk II s 30-milimetrskim topom in protioklepnimi raketami spike. Avstralske imperialne sile – AIF – so naročile podobno vozilo z dvočlansko kupolo, opremljeno s 30-milimetrskim topom in parom 7,62-mm mitraljezov. Pri litovski različici ostajajo amfibijske zmogljivosti vozila, vendar se lahko število sedežev zmanjša.

Na voljo je več različic – možnosti boxerja kot artilerijskega oklepnega vozila –, ki temeljijo na skupnem podvozju. Z minimalno obdelavo desantnega modula je mogoče ustvariti različico samovoznega minometa kalibra do 120 mm. Izvedli so tudi poizkus z namestitvijo sistema zračne obrambe Oerlikon skyranger na standardni modul, razvijajo pa celo kupolo s 155-milimetrsko havbico, »izposojeno« s samovozne havbice PzH 2000. Če bodo kupci zainteresirani, je mogoče nadaljevati razvoj bojnih vozil z nevodenim, protitankovskim ali protiletalskim raketnim orožjem.

Posebna oprema

Razvijajo tudi zračnotransportno različico s komandno-štabnim modulom. Opremljen bo z več delovnimi postajami z naborom komunikacijskih in nadzornih naprav, natančna elektronska oprema pa je odvisna od potreb kupca. Do danes sta bili ustvarjeni dve različici takih modulov – za Nemčijo in Nizozemsko.

Razvili so tudi sanitarni modul. Odlikuje ga izjemno visok trup, opremljen je z vso potrebno opremo za prvo pomoč. Modul lahko sprejme sedem sedečih bolnikov ali tri postelje s spremljevalcem. Vkrcavanje ranjenih – poškodovanih – poteka prek nakladalne ploščadi v zadnjem delu vozila.

Preizkušajo tudi modul za izvlačenje in vlečenje drugih oklepnih vozil. Na strehi te različice boxerja je nameščen žerjav s 5,3 m dolgo ročico in nosilnostjo do 20 ton. Na voljo so moduli za inženirske namene: mostopolagalci skupaj s tovorom do 1 tone. Razvit je mostni sloj, vsi njegovi posebni elementi pa so nameščeni na mestu za običajni tovor. Uveden je bil modul za usposabljanje voznikov in posadk. Opremljen je z velikim prostorom za upravljanje – vožnjo z velikim zastekljenim delom in vso potrebno opremo. V notranjosti so mesta za inštruktorja in spremljevalce. Inštruktor lahko spremlja cesto in odčitke instrumentov ter obenem prevzame nadzor vozila.

Modularnost v obratovanju

Do zdaj so že v celoti obvladali serijsko proizvodnjo oklepnih vozil boxer, države uporabnice pa aktivno uporabljajo svoj modularni potencial. Izdelujejo več različic opreme za različne namene, načrtujejo pa se še novi nakupi drugih – opisanih – različic. Izvajajo tudi že različne vrste posodobitev in nadgradenj. Začetni kupec boxerjev je bila Nemčija, ki je želela več kot 400 enot do leta 2020. Od začetka leta je bilo v uporabi več kot 300 različic vozila: od tega 120–130 oklepnih pehotnih transporterjev, 72 reševalnih vozil, 65 poveljniško-štabnih vozil in 10 vozil za usposabljanje. Dobave boxerjev pa so v teku in bodo kmalu zaključene. Preučujejo tudi možnosti namestitve artilerijskih in raketnih sistemov na osnovno univerzalno podvozje. V obdobju od 2013 do 2118 je potekala dobava obsežnega naročila nizozemskih oboroženih sil. Glavnina te pogodbe, 92 enot, je padla na izvlečenje in vlečenje. Naročenih je bilo tudi 52 reševalnih vozil in 36 poveljniško-štabnih različic vozila boxer. Nizozemci pa so naročili le manjše število boxerjev za usposabljanje in prevoz tovora.

Potekajo tudi dobave boxerjev v različici vilkas litovski vojski. Naročenih je 91 oklepnih vozil – 89 bojnih vozil pehote in dve različici za šolanje. Primopredaja zadnjih vozil je predvidena za konec tega leta. Litovska vojska pa se zanima tudi za druge modifikacije boxerja, vendar jih ne more naročiti.

Lani so v Avstralijo poslali prve primerke boxerjev, narejenih v skladu z avstralskimi zahtevami. Za začetni razvoj in pridobivanje izkušenj uporabljajo 25 vozil v dveh različicah. Do leta 2026 želi avstralska vojska nabaviti 211 oklepnih vozil več različic vrst: BMP, KShM, BREM itd. Glavnino te opreme bodo izbrali med proizvodnjo teh oklepnikov v Avstraliji. Leta 2022 se bo začela dobava vozil iz družine boxer britanski vojski, ki bo nabavila 528 teh oklepnikov z možnostjo za nabavo dodatnih 900 do 1000 enot. Britanci govorijo o nakupu štirih različic opreme, vključno z oklepnimi transporterji in KShM. Proizvodnjo bodo zaupali novemu britansko-nemškemu skupnemu podjetju.

Več držav, vključno z neevropskimi, kaže zanimanje za družino vozil boxer, vendar še niso oddale naročil. Tudi Slovenija je v bližnji preteklosti (za časa ministrovanja Andreje Katič) izrazila željo po nakupu takšne opreme. V letih 2018 in 2019 je skoraj prišlo do podpisa pogodbe, vendar se je ministrstvo za obrambo države odločilo za nove raziskave in revizijo zahtev. Poročali pa so tudi o pogajanjih z Alžirijo. Po prvih pogovorih naj bi že leta 2020 začeli licenčno sestavljanje vozil, vendar tovrstne novice niso bile potrjene.

Izvajanje koncepta gradnje univerzalne platforme, opremljene s ciljnimi moduli za različne namene, na splošno ni nekaj novega ali edinstvenega. Vendar pa je uporaba tega koncepta naredila mednarodni projekt boxer s tehničnega in operativnega vidika zanimiv in vabljiv tudi za potencialne stranke. V tem projektu se ideja modulov zaključi z logičnim zaključkom: »tekaški modul« je izdelan v obliki vozila z veliko sedeži za transport vojakov, za »misijske module« – module za različne naloge – pa zamenjava teh enot ne zahteva nikakršne nadgradnje. Hkrati je bilo razvitih več ciljnih modulov za različne namene, kmalu pa naj bi se pojavili še novi.

Treba je opozoriti, da je od vseh raznolikih  predstavljenih »misijskih modulov« za boxerja doslej prišlo v serijo le nekaj različic – oklepni transporterji (APC) in bojna vozila pehote – KShM –, reševalna vozila itd. Obeti za druge, kot je npr. mostopolagalec ali samovozna havbica, pa ostajajo negotovi. Naročila za take module proizvajalci še niso prejeli in ni znano, ali se bodo sploh kdaj pojavili. Vendar pa pomanjkanje resničnega zanimanja za posamezne module ne ovira proizvodnje in prodaje obstoječih. Poleg tega lahko razvijalci boxerja, ki so ustvarili več različnih modulov, kupcu takoj ponudijo celotno paleto takšnih izdelkov. Želene vzorce bo lahko izbral in ne bo mu treba naročiti razvoja novih, kar je samo po sebi pomembna konkurenčna prednost. Tako skupni evropski projekt oklepnika boxer ne uporablja samo obetavne modularne arhitekture, ampak ga izvaja v največji možni meri in z največjo učinkovitostjo, naročila pa potrjujejo pravilnost takih odločitev. Doslej je bilo izdelanih več kot 540 enot oklepnih vozil boxer, v prihodnosti pa jih bo izdelanih še vsaj 700 do 750. Takšni komercialni uspehi pa na splošno že potrjujejo pravilnost izbranih oblikovalskih rešitev.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki