Slovenija kupuje 38 lahkih oklepnikov JLTV 4×4

by Urednik

NAČRTOVANI NAKUPI ZA SLOVENSKO VOJSKO

Slovenija načrtuje nakup ameriških oklepnikov JLTV 4×4 in helikopterjev za nujno medicinsko helikoptersko pomoč, medtem ko je nakup osemkolesnih oklepnih vozil pehote boxer preložen.

Kot je razkril obrambni minister Karel Erjavec, je z ameriškim proizvajalcem Oshkosh podpisal sporazum o nakupu 38 štirikolesnih oklepnikov JLTV 4×4. Kot je še poudaril Erjavec, pa je projekt nakupa 48 oklepnikov 8×8 zamrznjen (vzrok je verjetno previsoka cena nemško-nizozemskih oklepnikov boxer). Poleg tega je Erjavec napovedal še nakup treh helikopterjev za nujno medicinsko helikoptersko pomoč, verjetno ameriškega proizvajalca Bell.

Oshkoshevi lahki oklepniki Oshkosh JLTV (Joint Light tactical Vehicle) naj bi obremenili proračun s skoraj 18 milijoni evrov, ni pa se moč znebiti vtisa, da gre za dvorjenje Američanom, kajti njihova vozila ne sodijo v tehnološki vrh na tem področju (tudi zaradi tega so se Američani pri osemkolesnih oklepnikih navezali na švicarski Mowag in vozila iz družine piranha III in kandske LAVIII –  stryker npr.). Morda pa bo prav to pomagalo (ob nakupu treh prav tako ameriških helikopterjev) utreti pot novemu zunanjemu ministru in obiskati ameriškega kolega Mika Pompea. Obenem pa te napovedi kažejo, da se novi obrambni minister obrača od pogostih stikov, ki jih je imel kot zunanji minister z Rusijo, k nakupom vojaške opreme v ZDA.

Slovenija se bo, po besedah obrambnega ministra, vsekakor opremila z osemkolesnimi oklepniki, ki “pa zaradi okuženosti” ne morejo biti finski oklepniki Patria AMV. Če bodo osenkolesniki boxer res nesprejemljivo dragi, potem od resnih proizvajalcev ostajata samo še švicarski Mowag, oziroma njegova krovna ameriška firma GDELS, z novo različico vozila piranha, in pa italijanskega proizvajalca Iveco, ki ponuja sodobno osemkolesno vozilo suprAV. Čeprav danes osemkolesnike izdelujejo številne države od Ukrajine, Srbije, Rusije, Turčije ipd.

Pripravil: B. Knific, foto: Oshkosh

 

Povezani članki