Slovenija: Prvo streljanje z raketo spike LR iz vozila Oshkosh JLTV

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA KOT PRVA DEMONSTRIRALA IZSTRELITEV SPIKE LR IZ VOZILA JLTV

Prvo streljanje z raketo spike LR iz vozila Oshkosh JLTV je potekalo v Sloveniji v sklopu 16. letne konference kluba uporabnikov vodenih protoklepnih raketnih sistemov spike (Spike Missile Users Club).

Šestnajsto leto zapored se je zbral Klub uporabnikov spike, tokrat v Sloveniji. Klub (SUCM) so ustanovili uporabniki protioklepnih vodenih raketnih sistemov spike junija 2003 in je postal edinstvena platforma za države članice, da si medsebojno delijo svoje znanje in izkušnje pri uporabi raket spike ter razpravljajo o izkušnjah pri vzdrževanju in izstrelitvah v živo, o usposabljanju, pa tudi o taktičnih lekcijah, pridobljenih v boju. Družino vodenih protioklepnih raket spike je razvil in izdelal izraelski Rafael Advanced Defense Systems. Gre za peto generacijo natančno elektrooptično vodenih raket, ki jih danes uporablja 31 držav (od tega 18 članic EU in NATO). Več kot 5.500 raket iz skupine spike je bilo doslej že lansiranih po svetu, bodisi v procesu usposabljanja bodisi v boju.

Konferenca uporabnikov je bila tudi odlična platforma za ohranjanje povezljivosti držav, zahvaljujoč skupni rabi izstrelkov in lansirnih sistemov, kar omogoča državam, da upravljajo skupne zaloge raket SPIKE, skupno naročanje in vzajemno podporo pri oskrbi v primeru dolgotrajnih konfliktov.

Vsako leto SUCM skupaj organizirata NSPA (Agencija za podporo in naročanje Nata) in katera (vsako leto druga) od držav uporabnic – gostiteljica. V letošnjem letu se je konference SUCM udeležilo ducat delegacij uporabnic raket spike in tudi držav opazovalk, ki so sodelovale za notranje študijske namene. Kot običajno je zadnji dan konference vključeval t.i. industrijski dan, na katerem so evropski proizvajalci, vključeni v dobavno verigo raket spike, kot je Eurospike in Rheinmetall ter drugi, predstavili svoje zmogljivosti.

Med konferenco je izkušeno moštvo Slovenske vojske lansirala dve raketi spike, eno iz prenosnega lansirnika, drugo pa prvič iz (protiminsko in proti-IED zaščitenega) vozila Oshkosh JLTV, ki je bil integriran z Rafaelovo daljinsko vodeno orožno postajo mini MLS (RCWS), ki vključuje raketni lanser za raketo spike. Obe raketi spike sta natančno zadeli svojo tarčo (v IR in dnevnem načinu). Poleg tega je bilo prikazano inovativno miniaturno ”lovilno” strelivo, ki ga pehotna enota uporablja v manevru, opremljeno s tremi miniaturnimi naboji – izstrelki z dvojnim elektroptičnim iskalcem in sledilcem cilja. Sistem fire-fly poganjata ga dva električna motorja, deluje lahko v vetru s hitrostjo do 40 km/h, cilj pa ”lovi” do 15 minut (tudi prikrit – za zaklonom). Novo orožje je tako zelo uporabno za boje v urbanem okolju.

Generalni direktor direktorata za opremljanje MORS mag. Željko Kralj: »Zelo smo veseli, da smo v Sloveniji gostili 16. SUCM. Protioklepni raketni sistem spike LR je eden ključnih sodobnih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske in zagotovo najbolj natančen proti oddaljenim oklepnim in drugim ciljem. To je bilo prvič, da so naši vojaki lansirali rakete spike iz ”ograjenega” prostora in iz Rafaelove daljinsko vodene orožne postaje (RCWS), nameščene na vozilu Oshkosh JLTV. Seveda sem vesel, da sta oba izstrelka zadela cilj. Slovenija bo ustanovila srednjo pehotno bataljonsko skupino, ki bo vključevala protioklepni raketni vod, opremljen z oklepniki 4×4 JLTV z integriranimi z daljinsko (iz vozila) upravljanimi oborožitvenimi postajami – RCWS. Ko sem danes videl spike v akciji, sem bil zelo zadovoljen z učinkovitostjo tako rakete kot z učinkovitostjo samega sistema in kako je deloval, ko je bil nameščen na JLTV. «

Moshe Elazar, izvršni podpredsednik in vodja Rafael Land Division, je poudaril, da je obstoj kluba uporabnikov raket spike velika čast za Rafaela in dokaz zaupanja v spike. “Zahvaljujemo se vsem delegacijam, ki so prišle in še posebej našim slovenskim partnerjem za toplo gostoljubje, visoko stopnjo strokovnosti in zgledno sodelovanje.”

Pripravil: B. Knific, foto: Rafael Advanced Systems

 

Povezani članki