Slovenska vojska sodeluje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa

by Urednik

V petek, 30.11.2020, so pripadniki Slovenske vojske, skladno z zahtevo Civilne zaščite Republike Slovenije, preselili laboratorij Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Slovenska vojska v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa sodeluje od začetka epidemije v Sloveniji.

Od četrtka, 22. oktobra, so sile Slovenske vojske v takojšnji pripravljenosti nuditi pomoč prebivalcem Republike Slovenije. Več kot 200 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, katerih število se po potrebi poveča, je na voljo za pomoč sistemu zaščite in reševanja.

Skladno s potrebami Civilne zaščite bodo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske pomagali pri preprečevanju širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in blaženju posledic epidemije. V ta namen so pripravljene različne zmogljivosti Slovenske vojske: ekipe in sredstva za dezinfekcijo, helikopter za medicinsko evakuacijo in prevoz tovora, vojaška reševalna vozila, mobilni laboratorij, avtobusi, tovorna vozila, premične kuhinja, pralnica in tuširnica, agregati, enota za prečiščevanje vode, skupina za psihološko podporo in drugo.

Vlada Republike Slovenije je 19. oktobra 2020 razglasila epidemijo covida-19 na območju Republike Slovenije. V Državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh so opredeljene tudi naloge oziroma zmogljivosti Slovenske vojske.

V prvem valu epidemije spomladi letos je Slovenska vojska pomagala z razkuževanjem prostorov in opreme, zagotavljanjem prevozov po cesti, letalstvo Slovenske vojske je zagotavljalo prevoz državljanov Republike Slovenije iz tujine ter prevoz tovora z zaščitno in medicinsko opremo, zagotavljala je preventivno jemanje brisov, od marca pa je v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani tudi nastanitveno-operativna mobilna bolnišnica Role 2.

Pripravil: GŠ SV, foto: SV

Povezani članki