SPEAR – avtonomni minometni sistem podjetja Elbit Systems

by Urednik

“Mehkotrzajni” minometni sistem Soltam SPEAR 120 mm

Izraelski Elbit Systems je na 3. artilerijski konferenci v Zikhron Yakovu v Izraelu predstavil “mehkotrzajni” minometni sistem Soltam SPEAR 120 mm. Novo zasnovo so že preizkusili na modificiranem ameriškem štirikolesniku HMMWV (hummer), temelji pa na drugi generaciji bojno že preizkušenega sistema CORDOM izraelskega proizvajalca artilerijskih in minometnih sistemov Soltam (SV ima njihove vlečne havbice 155mm in minomete 120mm), ki so ga precej številčno uporabljali na ameriških oklepnikih 8×8 stryker in izraelskih oklepnih goseničnih vozilih – samovoznih minometnih sistemih M-113 keshet. 

Za vgradnjo na vozilo HMMWV je bilo bistveno zmanjšati povratni sunek cevi na tolikšno mero, da ga prenese podvozje štirikolesnika. Običajno je povratni sunek minometa 120 t, Elbitu pa ga je s pomočjo sistema za ublažitev uspelo zmanjšati na manj kot 10 t. Iz minometa je moč v minuti izstreliti do 15 min, zadevanje pa je v okvirih CEP 30 m.

Sistem SPEAR je moč namestiti tudi na druga podobna vozila in tovornjake, prevozljive tudi s helikopterji in letali. V izraelskih oklepnikih keshet je sistem SPEAR opremljen s popolnoma digitaliziranim sistemom za zajemanje ciljev in navigacijo, kar omogoča povsem samostojno delovanje minometnega sistema brez potrebe po zunanjih referenčnih točkah.

Predhodnika tega minometnega sistema, CORDAM prve generacije, so konec devetdesetih let predstavili tudi vgrajenega v oklepno vozilo STO valuk 6×6, poskusno streljanje pa je bilo zelo uspešno.

Pripravil: B. Knific, foto: Elbit Systems

Povezani članki