Srbi predstavili nadgrajeni tank M-84 AS1

by Urednik

POSODOBITEV OKLEPNIH SIL VOJSKE SRBIJE

Srbi so na vojaškem poligonu Pasuljanske livade na vzhodu Srbije predstavili prototip nadgrajenega tanka M-84, ki so mu nadeli oznako M-84 AS1 in naj bi v naslednjih letih veljal za enega od pomembnejših projektov modernizacije bojne opreme za Vojsko Srbije.

Med demonstracijo novega glavnega bojnega tanka M-84 AS1 so izvedli tudi streljanje z njim na območju vojaškega kompleksa Pasuljanske livade. Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin se je udeležil prikaza in ob tem povedal, da je Srbija glede na skupno število delujočih tankov je močna evropska sila, vendar da so tanki potrebni nadgradnje, da bi se lahko kosali z najsodobnejšimi tanki v svojem razredu. Ob tem mora imeti Vojska Srbije tudi zadostno število tankovskih posadk, da bo lahko vsak tank uporaben.

Vojska Srbije ima v svoji oborožitvi 212 glavnih bojnih tankov M-84 (v Jugoslaviji po licenci izdelan in nadgrajen sovjetski tank T-72), ob tem pa še 20 v rezervi, prav tako ima tudi še 13 operativnih sovjetskih T-72 in 48 v rezervi.

Po besedah srbskega obrambnega ministra Vulina je prototip nadgrajenega tanka M-84 AS1 pokazal, da je Srbija na pravi poti in da so njeni konstruktorji pripravili dobre ideje. “Zelo se bomo potrudili, da bomo svoje tanke ali vsaj večino njih nadgradili na takšno raven, da bodo lahko uporabljali ustrezno strelivo in tehnične rešitve ter se bodo lahko soočili s katerim koli tankom v srbskem okolju. Srbija je tankovska sila, vendar to ne bi smela biti le po številu, ampak tudi po tehničnih rešitvah in posadkah,” je še dodal Vulin.

Pripravil: A. Knific, foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Povezani članki