Srbija kot največji vojaški problem opredeljuje osebje v oboroženih silah

by Urednik

VOJAŠKO SLUŽENJE TUDI REŠITEV ZA OŽIVITEV MANJ POSELJENIH OBMOČIJ SRBIJE

Kadrovanje srbskih oboroženih sil (Vojska Srbije, VS) je največji vojaški problem države, ki mora zato povečati plače častnikom in vojakom, da bo vojaška zasedba konkurenčna in kadre sploh ohrani v Vojski Srbije, je dejal predsednik Srbije Aleksandar Vučić 28. januarja, ko se je udeležil letne analize operativnih in funkcionalnih zmogljivosti VS leta 2020.

Vučić, ne da bi razkril nadaljnje podrobnosti, je dejal, da Srbija nima več težav s poklicnimi vojaki, ki jih je imela do lani, in dodal, da bo skupno povečanje vojaških plač letos doseglo med 9,8 in 17,6 odstotka. Napovedal je tudi, da bo Srbija odprla široko javno razpravo o obveznem služenju vojaškega roka, za katerega bi Srbija (letno) potrebovala več kot 8 milijard RSD (68,27 milijona EUR) za hrano vojakov z dodatnimi 1,2-1,8 milijarde RSD (10,24 – 15.36 milijonov EUR), potrebnimi za plače obveznikov.

Ob napovedi, da bo Srbija ustanovila nove vojaške enote v mestih Priboj, Loznica, Bela Crkva, Negotin, Pirot in Surdulica, je Vučić dejal, da je prednost obveznega služenja vojaškega roka posadka v garnizonskih mestih, kjer trenutno ni vojakov, in oživitev življenja v manj poseljenih območjih Srbije.

Ob prihodnjih načrtih za modernizacijo VS je Vučić še dejal, da bo letos posebna pozornost namenjena elektronski vojni in nabavi “veliko večjega števila močnejših brezpilotnih letal”. To je v skladu z njegovo prejšnjo izjavo 28. novembra lani, da se Srbija zanima za nakup ruskega mobilnega zemeljskega sistema za elektronsko bojevanje KRET krasuha, in oktobrsko poročanje beograjskih medijev, da se Srbija s Turčijo pogaja o pridobitvi srednjega brezpilotnega letalnika srednjega dosega (MALE) TB2 bayraktar.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

Povezani članki