Srbija napoveduje več sredstev za hitro krepitev oboroženih sil

by Urednik

POTEK MODERNIZACIJE VOJSKE SRBIJE

Srbija bo več denarja vložila v Vojsko Srbije in nadaljevala politiko hitre krepitve oboroženih sil, je napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić sredi februarja 2021, ko se je udeležil vojaške vaje Vrh koplja 2021 (Spearhead 2021).

Vojaško vajo Vrh koplja 2021 so organizirali v vojašnici Rastka Nemanjića v Pančevu v bližini Beograda. Vaja je pokazala sposobnosti 72. brigade za posebne operacije – elitne enote Vojske Srbije, ki ima po Vučićevih besedah ​​trenutno 10 večnamenskih oklepnih vozil BOV M16 miloš 4×4 (MPAV) in 5 daljinsko vodenih oboroženih  brezposadkovnih  kopenskih vozil (UGV) mali miloš (Mali Miloš) , ki bi popis bojnega inventarja pa bodo do konca leta dopolnili z dodatnimi 20 M16 MPAV.

Vučićeva napoved za nabavo nove vojaške opreme za Vojsko Srbije je prišla istega dne, ko je srbski dnevnik Politika objavil intervju s srbskim obrambnim ministrom Nebojšo Stefanovićem, ki je celovito pojasnil načrte za vojaške pridobitve do leta 2021. Po Stefanovićevih besedah ​​naj bi Srbija spomladi iz Belorusije dobila štiri [donirane in posodobljene] reaktivne lovce MiG-29, s čimer bi flota dosegla 14 letal. “Lokalna posodobitev 10 obstoječih MiG-29 bo končana do junija 2021, dobava dodatnih 19 glavnih bojnih tankov (MBT) T-72B1MS in 20 posodobljenih oklepnih izvidniških vozil BRDM-2M (ARV) pa bo sledila potem do konca leta 2021,” je pojasnil Stefanović in dodal, da bo srbska vojska povečala število glavnih bojnih tankov T-72B1MS (ruska donacija) na 30, medtem ko naj bi se število BRDM-2M povečalo prav tako povečalo na skupaj 30. Ob napovedi dobave prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe kratkega dosega mistral 3 iz Francije je Stefanović dejal, da bi se moralo do konca leta število avtohtono razvitih kolesnih samohodnih havbic NORA B52 M15 kalibra 155mm/52 8×8 z  obstoječih 6 [organiziranih v enoti topniške baterije] povečati na 18, kar omogoča dokončanje divizije samohodnih havbic.

Napoved srbskih načrtov za dodelitev več sredstev za hitro okrepitev vojske je prišla istega dne, ko so beograjski mediji obvestili, da je predsednik Vučić od ameriškega predsednika Joeja Bidna prejel pismo, v katerem mu čestita ob srbskemu dnevu državnosti in pozval Srbijo naj prizna neodvisnost Kosova, ozemlja, ki je v skladu z ustavo Srbije opredeljeno kot avtonomna pokrajina Srbija, znana pod imenom Kosovo in Metohija. Vučić je v komentarju dejal, da to razum kot signal nove politike ZDA, vendar njegov odgovor ne bo drugačen od tistega, ki ga je dal v Beli hiši lani jeseni, ko je dejal, da Srbija ne soglaša s priznanjem Kosova kot neodvisne države.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

Povezani članki