Srbija našla kupca (Pakistan) za 282 tankov T-55

by Urednik

SRBIJA BO TANKE T-55 NAJPREJ POSODOBILA, NATO PA PRODALA PAKISTANU

Ministrstvo za obrambo Republike Srbije bo Pakistanski vojski prodalo 282 posodobljenih tankov T-55, ki so jih iz oborožitve Vojske Srbije že umaknili (upokojili oz. dali v rezervo), poroča srbski časnik Blic. Srbsko obrambno ministrstvo je že v začetku februarja 2015 napovedalo prodajo tankov T-55, kot tudi oklepnikov, havbic,… (glej: Vojska Srbije prodaja tanke, havbice, oklepnike, puške in pištole).

Posel med Srbijo in Pakistanom naj bi bil sklenjen na (že sedmem) oborožitvenem sejmu Partner 2015, ki je med 23. in 26. junijem potekal v Beogradu. Pogodbo za 282 srbskih tankov T-55 v vrednosti več deset milijonov dolarjev pa naj bi podpisali v začetku julija 2015.

Vir iz Vojske Srbije je za Blic dejal, da je ta pogodba izredno pomembna za Srbsko vojsko:

“Tanki, ki se bodo prodali kot zastarela oprema, bodo deležni posodobitve in prodani Pakistancem. Modernizacija bo večkratno povečala vrednost tankov T-55. Dogovor je bil dosežen v veliki tajnosti, saj je vreden več deset milijonov dolarjev, osebno s pakistanskim ministrom za obrambno industrijo,” je dejal vir.

Za Blic je novico o prodaji srbskih tankov T-55 potrdil tudi načelnik obrambno tehnologijo na srbskem obrambnem ministrstvu, general Bojan Zrnić:

“Res je, da je bil sklenjen načelni dogovor o prodaji 282 tankov iz arzenala upokojene in zastarele vojaške opreme, vendar ne želim govoriti o tem, s katero državo in vojsko je bila sklenjena ta posel. To ne bi bilo primerno, ker pogodba še ni podpisana. Kar lahko rečem je, da je ponudba zelo ugodna za Vojsko Srbije, saj se tanki ne bodo prodajali v trenutnem stanju, temveč se bodo najprej posodobili. Ta naloga bo zaupana naši obrambni industriji (verjetno Yugoimport, op.a.),” pravi general Zrnić. Dodal je, da bo denar od prodaje tankov T-55 dodan v proračun za nakupe novega orožja.

Slovenski tank M-55S (T-55)

Vojska Srbije je imela v letu 2006 v oborožitvi še okoli 510 tankov T-55, ki pa so jih nato upokojili oz. dali v rezervo. Po nekaterih podatkih naj bi Srbija imela v rezervi še okoli 250 tankov T-55.

Jugoslovanska ljudska armada (JLA) je imela do razpada Jugoslavije (leta 1991) v svoji oborožitvi do 1600 tankov T-55. Od teh jih ima v posodobljeni različici M-55S tudi okoli 30 v rezervi Slovenska vojska, ki naj bi jih tudi želela prodati.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Vojska Srbije prodaja tanke, havbice, oklepnike, puške in pištole

Ministrstvo za obrambo Republike Srbije je na svoji spletni strani naznanilo prodajo velikih količin orožja, streliva, topov, granat, tankov in oklepnih vozil.

Srbija bo prodajala tudi viške vojaških letal

Srbija bo kmalu začela prodajati del vojaških letal Soko J-22 orao (orel), Jakovljev Jak-40 in Antonov An-26 iz flote Vojnega letalstva in protiletalske obrambe Srbije (RViPVO).

 

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki