Srbija od Rusije prejela dodatne tanke T-72B1MS in oklepna vozila BRDM-2MS

by Urednik

RUSIJA Z OKLEPNIMI VOZILI IN TANKI KREPI VOJSKO SRBIJE

Srbija je nedavno od Rusije v okviru vojaške pomoči in krepitve zavezništva prejela donacijo v obliki dodatnih 30 tankov T-72B1MS in 30 amfibijskih oklepnih vozil BRDM-2MS.

Najnovejša serija vozil, ki je bila predana v povezavi s srbsko-rusko vajo Skupni odziv 2021, pomeni, da se je skupno število posodobljenih tankov, ki jih je Rusija predala balkanski državi, povečalo na 41. Prva serija tankov in oklepnih vozil je bila Srbiji predana novembra 2020 kot del večje donacije, ki je vključevala tudi letala Mig-29.

Po navedbah srbskega obrambnega ministrstva je zadnja donacija ovrednotena na približno 75 milijonov evrov. Treba je opozoriti, da je vaja Skupni odziv potekala vzporedno z veliko vajo ameriške vojske Defender-Europe 2021, ki poteka po vsej Evropi, vključno z državami, ki mejijo na Srbijo. Kot smo že pisali, pomenijo tanki T-72B1MS precejšen napredek za srbske oborožene sile. Imajo 125 mm gladkocevni top in 12,7 mm daljinsko vodeno orožno postajo. V najnovejši različici tanka T-72 so nadgradili elektroniko, dodali nov navigacijski sistem in termalni namerilni  sistem za strelca sosna-U. Poleg Srbije je Rusija različico tankov T-72B1MS podarila še Laosu in Nikaragvi.

Tanki T-72B1MS tehtajo 44,5 tone, dosežejo največjo hitrost je 60 km/h in imajo 42 granat 125 mm. Na dan predaje so ruske in srbske enote za posebne operacije izvedle skupno vajo na poligonu Orešac. Ruski veleposlanik v Srbiji Aleksander Botsan-Harchenko je dejal, da so skupni srbsko-ruski manevri pokazali, da je vojaško-tehnično sodelovanje med državama trdno in pripravljeno na nadaljnjo širitev. Srbski obrambni minister Nebojša Stefanović je ob tem dodal, da pričakuje nadaljevanje modernizacije oboroženih sil države in sodelovanja z Rusijo pri tem.

Pripravil: B. Knific, foto: Obrambno ministrstvo Srbije

Povezani članki