Srbska vojska v oborožitev prejela prvih 10 oklepnih vozil M16 miloš

by Urednik

Srbska vojska v oborožitev prejela prvih 10 oklepnih vozil M16 miloš

Vojska Srbije je v svojo oborožitev (tudi uradno) prejela prvih deset oklepnih večnamenskih bojnih vozil BOV M16 miloš 4×4, je obrambno ministrstvo Republike Srbije sporočilo v ponedeljek, 18. 1. 2021.

Nove oklepnike M16 miloš je dobila 72. brigada za posebne operacije Vojske Srbije. Predaje vozil se je udeležil podpredsednik vlade in obrambni minister dr. Nebojša Stefanović v spremstvu načelnika Generalštaba srbskih oboroženih sil generala Milana Mojsilovića.

»Gre za sodobna oklepna bojna vozila, ki jih izdelujejo domači inženirji in industrija, prispela pa so v eno najbolj elitnih vojaških enot na svetu. Prišli so v prave roke, v roke enote, ki je sposobna opraviti vsako nalogo, da bi zaščitila Srbijo,« je ob predaji dejal srbski obrambni minister Nebojša Stefanović.

»Nadaljujemo z opremljanjem srbskih oboroženih sil in želimo, da so ne le najmočnejše v regiji, ampak ena najmočnejših oboroženih sil v skladu s svojo velikostjo. Vlagali bomo v vozila, kot so lazar, miloš in mali miloš (robotski lanser raket in minomet, op.a.), letos pa pričakujemo tudi prihod novih havbic NORA,« je še dejal Stefanović in dodal, da je vesel, da se domača podjetja, kot je Jugoimport SDPR, po svojih najboljših močeh trudijo proizvajati vozila, ki so primerljiva z najboljšimi na svetu.

Oklepnike BOV (bojno oklopno vozilo) M16 miloš je dobavil Jugoimport – SDPR in jih je mogoče uporabljati za patruljiranje in izvidovanje, kot vozilo za poveljevanje ali reševalno vozilo, vozilo za nadzor artilerijskega ognja, vozilo za elektronsko bojevanje, pa tudi kot platformo za različne oborožitvene sisteme kot so minomet, protitankovske vodene rakete in vodene rakete zemlja-zrak.

Standardna različica je namenjena osemčlanski posadki, od katerih so štirje v zadnjem delu vozila z možnostjo hitrega izstopa ali vstopa skozi zadnja vrata ali hidravlično zadnjo klančino, medtem ko lahko preostali štirje člani posadke spredaj vstopijo in zapustite vozilo skozi stranska vrata.

Miloš je lahko opremljen z dnevnimi in nočnimi daljinsko vodenimi orožnimi postajami, opremljenimi z 12,7 mm mitraljezi, raketnimi sistemi in protitankovsko vodenimi raketnimi sistemi. Dizelski motor CUMMINS ISB 300 s 300 konjskimi močmi poganja vozilo do največje hitrosti približno 110 km/h, modularni oklep pa zagotavlja visoko stopnjo balistične zaščite proti minam.

Pripravil: A. Knific, foto: MoD Republike Srbije

Povezani članki