Srbski oklepnik miloš 4×4 nared za serijsko proizvodnjo

by Urednik

YUGOIMPORT ZAČEL ZBIRATI NAROČILA ZA NOVO LAHKO OKLEPNO VOZILO MILOŠ

Srbski Yugoimport je potrdil, da je razvoj štirikolesnega večnamenskega  lahkega oklepnega vozila miloš 4×4 zaključen in da so začeli zbirati naročila zanj. Oklepno vozilo označujejo tudi z BOV M16 (bojno oklopno vozilo),zasnovali pa so ga za najrazličnejšo rabo, od policijskih do vojaških nalog.

Poganja ga v prednjem delu vgrajen motor. Izdelovali ga bodo v različnih verzijah: bolniški, kot vozilo za nadzor artilerijskega ognja, kot poveljniško vozilo, v izvidniški izvedenki z senzorjem na jamboru, za elektronsko bojevanje, pa tudi kot platformo za različne oborožitvene sisteme kot so minomet, protitankovske vodene rakete in vodene rakete zemlja-zrak.

Na fotografiji zgoraj: Prvi primerek srbskega štirikolesnega lahkega oklepnega vozila Miloš 4×4 MPAV, oboroženega z v Srbijo razvito oborožitveno postajo z mitraljezom 12,7 mm.

Vozilo je zaščiteno s pasivnim oklepnim paketom po standardu NATO STANAG 4569, prednji del ima zaščito stopnje III, ostali deli pa stopnje II, zastekljene površine pa imajo balistično zaščito. Zaščitni moduli so odstranljivi in jih je mogoče ob morebitnih poškodbah hitro zamenjati.

V prednjem delu vgrajeni pogonski agregat je Cumminsov dizelski agregat ISB 300 v sovpregi z Allisonovim avtomatskim menjalnikom 3500 SP s šestimi prestavami naprej in eno vzvratno. Vzmetenje je Timoneyevo z neodvisnimi obesami in hidravličnimi blažilniki ter spiralnimi vzmetmi. Masa vozila je približno 7000 kg, polno otovorjenega pa 14.000 kg.

Pripravil: B. Knific, foto: Yugoimport

Povezani članki