Stoltenberg je pojasnil, kakšen pristop naj NATO sprejme do Rusije

by Urednik

ZVEZA NATO PREK TURČIJE SANKCIONIRA RUSIJO

Zveza NATO zagovarja kombiniran pristop v medsebojnih odnosih z Rusijo, ki vključuje dialog in skrb za varnost ter obrambo zaveznikov, je na skupni tiskovni konferenci s črnogorskim premierjem Zdravkom Krivokapićem dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

“Verjamemo v dialog z Rusijo, vendar nas skrbita tudi zadržanost in obramba. Verjamemo, da je razumna kombinacija jamstvo za varnost zaveznikov in hkrati sposobnost vodenja dialoga z Rusijo, da bi iskali boljše odnose s to državo,” je dejal.

Stoltenberg je še poudaril, da “mora Rusija spoštovati mednarodno zakonodajo, vključno z ozemeljsko celovitostjo in suverenostjo vseh držav”, ko je odgovarjal na vprašanje o ameriških sankcijah proti Turčiji zaradi ruskega zračno-obrambnega sistema S-400. “Obžalujem, da smo v situaciji, ko morajo države zveze NATO druga proti drugi uvajati takšne sankcije,” je dejal Stoltenberg in odgovoril na vprašanje o svojem stališču do ameriških sankcij proti Turčiji zaradi nakupa S-400. Dodal je, da je že prej izrazil zaskrbljenost zaradi odločitve Turčije za nakup ruskih sistemov. “To je nacionalna odločitev, vendar teh sistemov ni mogoče vključiti v sisteme Nata,” je še dejal.

Spomniti je treba, da so ZDA zaradi nabave ruskih protiletalskih raketnih sistemov S-400 uvedle sankcije proti sekretariatu obrambne industrije Turčije in njegovemu direktorju Ismailu Demirju ter trem fizičnim osebam. Sankcije vključujejo prepoved pridobivanja dovoljenj za izvoz v ZDA ter zamrznitev premoženja in vizumske omejitve za direktorja Demirja ter tri druge zaposlene. Hkrati je State Department objavil, da sankcije proti Turčiji zaradi nakupa ruskih sistemov S-400 dejansko niso usmerjene proti Ankari, temveč proti Moskvi.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki