Švedska v oborožitev vrača “upokojene” rakete RBS-15 in terenska vozila

by Urednik

ŠVEDSKA VZPOSTAVLJA VOJAŠKO-CIVILNO PRIPRAVLJENOST IZ ČASOV HLADNE VOJNE

Švedska vojska se je v zadnjih tednih odločila v oborožitev vrniti nekatere zastarele vojaške sisteme in vozila, ki so dolga leta “počivala” na vojaških depojih. Sprejeli so odločitev, da oživijo uporabo obalnih raketnih sistemov RBS-15 in vojaška terenska vozila klargöringsbil 9712.

Zaradi napetosti med Zahodom in Rusijo se je Švedska odločila, da na otoku Gotland ponovno namesti protiladijske rakete dolgega dosega RBS-15 (Robotsystem 15, tipa izstreli in pozabi) , ki so jih namestili na vojaške tovornjake. Obalne raketne sisteme z izstrelki RBS-15 so sicer upokojili že v letu 2000, medtem ko rakete tega tipa še vedno uporabljajo kot oborožitev za lovce gripen in vojaške ladje. Švedska se je za ponovno uvedbo teh raket kot kopenskih sistemov odločila zaradi predvidevanj, da bi bil prvi cilj morebitne ruske agresije prav otok Gotland.

Ameriška terenska vozila klargöringsbil 9712 (Jeep gladiator/wagoneer) je Švedska vojska uporabljala od leta 1980, vse do pred desetimi leti. Zaradi varčevanja in financiranja drugih (bolj pomembnih) sistemov so se odločili, da začnejo ponovno uporabljati džipe klargöringsbil 9712.

Uporabljali naj bi jih predvsem v vojaških bazah za prevoz raket in orožja. Pojasnili so, da bodo z njimi prevažali rakete za lovce JAS-39 gripen, s katerimi bodo ponovno izvajali manevre (vzletanje in pristajanje) na vzletno-pristajalnih stezah izven stalnih letalskih baz. Tovrstne vaje so na Švedskem prenehali izvajati po koncu hladne vojne.

Po besedah švedskih vojakov so terenska vozila  klargöringsbil 9712 “našli” na različnih vojaških depojih. Vsa vozila razen enega so kljub več kot deset letnem mirovanju takoj vžgala.

V začetku decembra 2016 so se Švedi odločili obuditi vojaško-civilno pripravljenost iz časov hladne vojne in (tudi uradno) obudili strah pred rusko invazijo. Agencija za civilne rezerve (MSB) je že poslala pismo vsem lokalnim oblastem in jim naročila, da morajo biti dobro opremljeni, da se odzovejo na nevarnost vojne. Številni prebivalci to razumejo kot znak Švedske vrnitve v čase hladne vojne. Tudi zato so se načrti švedske vlade za ponovno civilno obrambo, ki izvira iz časov hladne vojne, srečali s kritiko švedskih občin. V njih trdijo tudi, da so dobili nerealne cilje v času pomanjkanja finančnih sredstev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Wikipedia

Povezani članki