Švedska vojska naročila 120 mm topove za oklepnike CV-90

by Urednik

ŠVEDI NADGRAJUJEJO SVOJO FLOTO GOSENIČNIH OKLEPNIKOV

Švedska vojska bo 40 goseničnih bojnih oklepnikov CV90 nadgradila s topovskim sistemom mjölner 120mm proizvajalca BAE Systems. Za nadgradnje, s katero si obetajo povečati ognjeno moč oklepnih vozil iz mehaniziranih bataljonov, bodo odšteli okoli 68 milijonov dolarjev.

Prve oklepnike CV90 nadgrajena z novo kupolo s topom kalibra 120mm, izraz mjölner izhaja in nordijske mitologije in označuje Thorovo kladivo, bodo v Švedski vojski začeli dobivati v začetku leta 2019.

Gosenična oklepna vozila CV90 so razvili pri podjetjih BAE Systems Hägglunds in BAE Systems Bofors. Švedska vojska ima v svoji oborožitvi več kot 500 oklepnikov CV-90, ki so večinoma opremljeni s kupolo z avtomatskim topom 40 mm. V začetku leta 2016 je BAE Systems dobil naročilo za nadgradnjo 262 švedskih oklepnikov CV-90, ki jim bodo izboljšali sisteme za zaščito, kupolo in bojne zmogljivosti.

Poleg Švedske uporabljajo gosenične oklepnike CV-90 (v številnih različicah) še Danska, Estonija, Finska, Nizozemska, Norveška in Švica.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki