Švicarska vojska naročila 100 izvidniških vozil EAGLE V 6×6

by Urednik

ŠVICA PRVI KUPEC IZVIDNIŠKEGA OKLEPNIKA EAGLE 6X6

Švicarska vojska je pri podjetju GDELS-Mowag naročila 100 izvidniških vozil EAGLE V 6×6, ki so jih izbrali na mednarodnem natečaju, ki ga je izpeljal švicarski zvezni urad za nabavo obrambnih sistemov. Podrobnosti o vrednosti posla niso znane.

100 izvidniških vozil EAGLE V 6×6 bo služilo kot platforma za taktični izvidniški sistem TASYS, katerega naloga bo zbiranje obveščevalnih podatkov za potrebe Švicarske vojske, vključno s podporo civilnim oblastem.

Sistem sestavljajo izvidniško vozilo EAGLE V 6×6, več senzorski sistem na teleskopskem drogu in sistem za obdelavo podatkov. Za samozaščito je izvidniški sistem EAGLE V 6×6 TASYS oklepljen in opremljen z daljinsko nadzorovano oborožitveno postajo.

Gre za sploh prvo naročilo vozila EAGLE V v različici 6×6, ki ga razvija General Dynamics European Land Systems-Mowag. Poleg švicarske vojske različico EAGLE V 4×4 uporabljata tudi Danska in Nemška vojska. Oklepna vozila EAGLE so na voljo v različicah 4×4 in 6×6 in veljajo za najsodobnejša oklepna kolesna vozila v svojem razredu. EAGLE V 4×4 se je že dokazal na različnih vojaških misijah na Bližnjem vzhodu.

Pripravil: A. Knific, foto: GDELS

 

Povezani članki