T-14 armata v serijski proizvodnji v letu 2019

by Urednik

RUSI NAJ BI V PRIHODNJE DOBILI ŠE EN TANK 4. GENERACIJE

Ruski glavni bojni tank naslednje generacije T-14 armata je tik pred sklepno razvojno fazo in začetkom serijske proizvodnje. Informacije o poteku razvoja pa so bile sila skromne.

V nedavnem intervjuju je Vjačeslav Kalitov, namestnik direktorja Uralvagonzavoda (UVZ), osvetlil nekaj podrobnosti o razvojni fazi po zadnji predstavitvi tanka v javnosti. Prav tako je pojasnil nekatere podrobnosti o projektu samovozne havbice koalicija-SV in projektu težkega pehotnega bojnega vozila (HIFV) T-15 (ki je derivat armate).

Osrednja tema intervjuja je dejansko bilo sporočilo, da je UVZ pripravljen na serijsko proizvodnjo sto tankov T-14 armata, naročenih v letu 2016. Za začetek serijske proizvodnje niso določili natančnega datuma (leta), pogosteje so uporabljali termin v prihodnjih letih (ближайшие годы). Namestnik direktorja UVZ Vjačeslav Kalitov je navedel, da so posodobili proizvodne obrate v pripravi na serijsko proizvodnjo tankov armata, za samo izdelavo pa postavili novo proizvodno linijo. Slednja bo v prvi vrsti namenjena proizvodnji novih gosenic za tanke T-90 in gosenične oklepnike BMPT terminator, v prihodnosti pa bodo na njej proizvajali gosenice za armate in koalicije-SV.

Izločitev človeškega dejavnika na proizvodni liniji se odraža v celotni filozofiji zasnove armate: odprava človeškega elementa in namesto tega odvisnost od senzorjev in strojev.

Pri nadaljnjem opisovanju se je namestnik direktorja UVTZ dotaknil razvoja robotizirane različice armate. Zaenkrat še niso izdelali prototipa, vse je v teoretičnih zasnovah in eksperimentalnem delu, da bi lahko določili, ali je takšen tank (brez posadke) sploh izvedljiv projekt. Kalitov je poudaril optimizem za področje razvoja robotizacije tako na čisto vojaškem področju kot aplikacij za dvojno rabo. Navedel je tudi, da resno razmišljajo o robotih kot novi vrsti oborožitvenih sistemov.

Tank T-14 armata (s človeško posadko) je še vedno v preizkuševalni fazi, čeprav so jo prikazali že pred dvema letoma. Na nedavni predstavitvi samo za uradne predstavnike ruskega obrambnega ministrstva so z armato demonstrirali njene zmogljivosti učinkovitega zajemanje ciljev. Predsednik Putin, kot so poročali, se je tudi povzpel v tank, da bi se seznanil z napredkom v razvoju.

Na podobni razvojni stopnji, kot je armata, je tudi projekt težkega pehotnega oklepnega bojnega vozila T-15. Za to vozilo še nimajo konkretnega naročila, se je pa rusko obrambno ministrstvo z UVZ dogovorilo za vzporeden razvoj v enakih okvirih kot za armato, zato proizvajalec pričakuje  naročilo.

Projekt koalicija-SV sestavljajo tri vozila: gosenična samovozna havbica, kolesna samovozna havbica in oskrbovalno vozilo (s strelivom). Kot zatrjujejo, mora oskrbovalno vozilo še skozi fazo državnega preizkušanja.

Kot je bilo moč razbrati iz intervjuja, je bil storjen v razvoju T-14 kar precejšen napredek. Je pa pred začetkom serijske proizvodnje v Uralvagonzavodu potrebnih še nekaj posegov v proizvodno linijo, predvsem v posodobitev in avtomatizacijo. Armata naj bi bila v serijski proizvodnji nekje v letu 2019 ob opombi, da je bilo 100 armat naročenih v letu 2016, v letu 2017 pa je nato sledilo naročilo za več modernizacijskih paketov za druge oklepnike, kot na primer za BMPT. V UVZ-ju pravijo še, da so predvideli ‘tehnično’ rezervo še zasnovo še enega tanka četrte generacije, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo še en nov ruski tank!

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki