Tajvan se je odločil za nakup raketnih sistemov M142 HIMARS

by Urednik

ZDA NADALJUJEJO USPEŠNO PRODAJO M142 V TUJINO

Po tem ko so ZDA oktobra 2020 odobrile morebitno prodajo visokomobilnih artilerijskih raketnih sistemov M142 HIMARS Tajvanu, je pred dnevi prišlo tudi do podpisa pogodbe v vrednosti 436 milijonov dolarjev. Pogodba zajema 11 večcevnih raketnih sistemov ML142 HIMARS MLRS, 64 kontejnerjev z operativnimi taktičnimi raketami M57 (ATACMS) ter drugo opremo, orožje, usposabljanje in storitve. Zaključek pogodbe je predviden za april 2023.

Lockheed Martin je zasnoval večcevni raketni sistem M142 HIMARS na šasiji srednjih taktičnih transportnih vozil FMTV 6×6, ki omogočajo veliko mobilnost. Na vsakem tovornjaku je 6 lanserjev za izstrelke, katerih največji doseg je lahko do 300 km.

Večcevni raketometni sistem M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – visokomobilni artilerijski raketni sistem) je kolesna različica M270, ki so jo namestili na srednji vojaški tovornjak (FMTV). Ima šest raket, ki jih lahko izstreli naenkrat, ali eno raketo MGM-140 ATACMS. Domet sistema je do 480 km. Poleg Ameriške kopenske vojske (US Army) imajo večcevne raketomete M142 HIMARS v svoji oborožitvi še Singapur, ZAE, Jordanija, Poljska in Romunija, zanje pa se zanimajo (oz. so jih že naročile) tudi Kanada, Katar in Španija.

Povezani članki