Tudi Katar se zanima za nakup ruskega raketnega sistema S-400

by Urednik

VELIKO ZANIMANJE ZA RUSKE RAKETNE SISTEME S-400 NA BLIŽNJEM VZHODU

Katar želi kupiti ruski raketni sistem zračne obrambe S-400 triumf, za katerega so zanimanje pokazale že Turčija, Kitajska, Indija in Savdska Arabija, je razkril katarski veleposlanik v Rusiji Fahad bin Mohammed Al-Attiyah v intervjuju za novinarsko agencijo TASS.

Že februarja 2017 je ruski obrambni minister Sergej Shoigu napovedal, da bo Katar z Rusijo podpisal sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju. Ob tem je Shoigu še dodal: “Rusija in Katar sta povezana s skupno željo po aktivnem političnem dialogu in stalnim povečevanjem vzajemnih  koristnih vezi na različnih področjih.”

Iz virov v ruski obrambni industriji prihajajo informacije, da naj bi se kar 10 držav iz Bližnjega vzhoda in jugovzhodne Azije pogajalo o nakupu ruskih zračnih obrambnih sistemov (S-300, S-400,…).

Raketni sistem zemlja-zrak S-400 triumf dolgega dosega lahko uniči vse vrste zračnih ciljev, vključno z letali, brezpilotnimi letali, balističnimi in manevrirnimi izstrelki v območju 400 km in nadmorsko višino do 30 km. Raketni sistem S-400 ima v primerjavi s S-300 boljše obrambne zmogljivosti, večji doseg in širši spekter uporabe, spremlja pa lahko do 36 ciljev z 72-imi raketami hkrati.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki