Turčija naročila nova taktična oklepna vozila Otokar cobra II

by Urednik

NOVI TURŠKI OKLEPNIKI COBRA II 4X4 ZA BOJ PROTI KURDSKI DELAVSKI STRANKI (PKK)

Turška vlada je dala novo naročilo za taktična oklepna vozila Otokar cobra II (kobra) v vrednosti dobrih 106 milijonov USD, kar naj bi po nekaterih (neuradnih) informacijah zadostovalo za okoli 180 primerkov teh oklepnikov 4×4.

Informacijo o sklenjeni pogodbi za nova taktična oklepna vozila cobra II 4×4 je sporočilo podjetje Otokar (proizvajalec). Dobava vozil in povezanih sistemov, v pogodbo je vključeno tudi vzdrževanje in tehnična podpora, naj bi se začela do konca tega leta ter bo zaključena v prvem četrtletju leta 2017.

Dodatna oklepna vozila cobra II 4×4 naj bi Turki uporabili za okrepitev boja proti (prepovedani) Kurdski delavski stranki (PKK). Proizvajalec ni razkril katerim enotam so namenjena nova vozila, zapisal je le izraz turške “notranje varnostne sile”, ki običajno označuje policijo ter žandarmerijo, ki sodita pod skupno Ministrstvo za obrambo in notranji nadzor.

Turška vojska ima v svoji oborožitvi več kot 1200 taktičnih oklepnikov cobra I in cobra II. Turčija je prva vozila cobra II naročila konec leta 2015, za 82 oklepnikov (skupaj s podporo in sistemi) pa so odšteli skoraj 55 milijonov USD.

Slovenska vojska ima v okviru 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO), ki deluje v Vojašnici Petra Petriča v Kranju in je del 72. brigade SV, od konca leta 2008 uporablja 10 lahkih izvidniških vozil LIV kobra 4×4. Več o tem smo pisali v članku: Lahko izvidniško oklepno vozilo Otokar cobra 4×4.

Pripravil: A. Knific, foto: Otokar

Povezani članki