Turčija naročila prve domače protiletalske sisteme korkut 35mm

by Urednik

TURŠKA VOJSKA BO DOBILA NOVE SAMOVOZNE PROTILETALSKE TOPOVE

Turška vojska je s turško družbo Aselsan podpisala pogodbo za nakup neznanega števila novih samovoznih sistemov zračne obrambe kratkega dosega korkut 35mm, po tem ko je sistem (uspešno) prestal državna testiranja. Čas dobave in vrednost pogodbe ostajata skrivnost.

Novi sistem zračne obrambe korkut z dvojnim topom kalibra 35mm je bil javnosti prvič predstavljen na obrambni razstavi IDEF 2013 v Istanbulu v maju 2013. Gre za protiletalski sistem sestavljen iz dveh goseničarjev – eno vozilo ima na podvozju nameščeno kupolo z dvojnim topom 35 mm, ​​drugo vozilo je vodenje in nadzor ognja pa je opremljeno z radarjem.

Za podvozje so pri turškem podjetju Aselsan izbrali ACV-30 (Armored Combat Vehicle), ki so ga razvili iz uspešnih goseničarjev ACV-15 in bager ACV-19.

Prvo vozilo sistema korkut je opremljeno s kupolo brez posadke, ki je oborožena z dvema avtomatskima topovoma 35mm proizvajalca MKEK. Vsak 35 mm top lahko izstreli 1100 granat na minuto. Na zadnjem delu kupole je za potrebe nadzora ognja nameščen še 3D radar, skupaj s toplotnim radarjem in dnevno kamero na desni strani. Posadka samovoznega topa vključuje strelca, poveljnika in voznika.

Poveljniško oz. kontrolno gosenično oklepno vozilo je opremljeno z zmogljivejšim 3D radarskim sistemom, ki omogoča iskanje in sledenje ciljev do 70 km daleč. Povezavo s topovskim vozilom zagotavlja širokopasovni radio VHF.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki