Turčija ponuja Ukrajini še sisteme zračne obrambe korkut

by Urednik

PO TURŠKIH BREZPILOTNIH LETALIH ŠE SISTEMI ZRAČNE OBRAMBE?

Turčija naj bi po uspešno sklenjeni pogodbi za bojna brezpilotna letala bayraktar TB2 sedaj ponudila Ukrajini še sisteme zračne obrambe kratkega dosega Aselsan korkut, poročajo nekateri ukrajinski mediji.

Turki zagotavljajo, da sistem zračne obrambe kratkega dosega korkut ustreza Natovim standardom in je bil že preizkušen med bojnimi operacijami ter izpolnjuje vse sodobne operativne zahteve. Sistem je zasnovan za zaščito pred izstrelki zrak-zemlja, letali, helikopterji in brezpilotnimi letali. Gre za protiletalski sistem sestavljen iz dveh goseničarjev – eno vozilo ima na podvozju nameščeno kupolo z dvojnim topom 35 mm, drugo vozilo za vodenje in nadzor ognja pa je opremljeno z radarjem.

Vsak samovozni sistem zračne obrambe korkut predstavljajo eno poveljniško vozilo ter do tri oborožitvene platforme – vsaka ima dvojni top Oerlikon KDC-02 35 mm, ki ga po licenčno izdeluje turški MKEK. Vsaka oborožitvena platforma lahko izstreli do 1100 granat na minuto, največji doseg je 4 km. Na zadnjem delu kupole je za potrebe nadzora ognja nameščen še 3D radar, skupaj s toplotnim iskalcem in dnevno kamero na desni strani. Posadka samovoznega topa vključuje strelca, poveljnika in voznika.

Poveljniško oziroma kontrolno gosenično oklepno vozilo je opremljeno z zmogljivejšim 3D radarskim sistemom, ki omogoča iskanje in sledenje ciljev do 70 km daleč. Povezavo s topovskim vozilom zagotavlja širokopasovni VHF radio.

Za podvozje so pri turškem podjetju Aselsan izbrali ACV-30 (Armored Combat Vehicle), ki so ga razvili iz uspešnih goseničarja ACV-15 (amfibijsko oklepno bojno vozilo) in ACV-19 (pehotno oklepno bojnu vozilo).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki