Turčija uspela v Afriko prodati oklepnike arma 8×8

by Urednik

PRVA PRODAJA OKLEPNIKA ARMA NA AFRIŠKO CELINO

Turškemu obrambnemu podjetju Otokar je uspel preboj na afriški trg in sicer z oklepnima voziloma arma 8×8 ter kobra II 4×4. Sprva so na plano prišle informacije, da naj bi bila kupec turških oklepnikov Uganda, kar pa so pri turškem proizvajalcu zanikali, ob tem pa potrdili, da gre za prvo prodajo oklepnika arma 8×8 na afriško celino.

Kot so zapisali pri Otokarju, ki velja za vodilnega turškega proizvajalca kopenskih sistemov,  so od afriške države prejeli naročilo za taktična kolesna oklepna vozila arma 8×8 in kobra II v vrednosti okoli 110 milijonov dolarjev, v posel pa so vključeni tudi rezervni deli in usposabljanje vojakov ter tehnikov. Otokar bo že leta 2021 začel dobavljati oklepna vozila, dobave pa naj bi se zaključile do konca leta 2022.

Modularno oklepno amfibijsko vozilo arma je osemkolesnik, ki ga je razvilo turško podjetje Otokar. Ponaša se z visoko stopnjo balistične in protiminske zaščite, dobavljivo pa je v številnih različicah. Prvi kupec oklepnikov arma 8×8 je bil Bahrajn, ki je že leta 2010 naročil 73 vozil, vrednost posla pa je znašala okoli 74 milijonov USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Otokar

 

Povezani članki