Turška vojska dobila 26 goseničnih oklepnikov kaplan UMTAS

by Urednik

NOVI TURŠKI OKLEPNIKI S PROTITANKOVSKIMI IZSTRELKI

Turška vojska je v svojo oborožitev prejela 26 goseničnih oklepnih vozil – uničevalcev tankov kaplan opremljenih s kupolo UMTAS, ki jih je izdelalo in dobavilo turško obrambno podjetje FNSS. To je prvo bojno vozilo, ki bo opremljeno s protitankovsko kupolo UMTAS z vodenimi raketami, ki jo je razvilo turško podjetje Roketsan.

Kaplan je gosenično oklepno vozilo, ki ga je zasnovala in razvila turška družba FNSS, pri zasnovi pa se je oprla na sredni bojni tank kaplan MT, ki so ga razvili skupaj z indonezijsko družbo PT Pindad. Gre za novo generacijo oklepnih bojnih vozil, ki se lahko premikajo skupaj z glavnimi bojnimi tanki in imajo razmerje med močjo ter težo 23 KM / tono ob upoštevanju teže komunikacijskega sistema in samodejnega menjalnika.

Kupola UMTAS, nameščen na goseničnem oklepnem vozilu kaplan, je opremljena z dvema lanserjema raket UMTAS. UMTAS je protitankovska vodena raketa z dolžino 1,8 m in premerom 160 mm ter tehta 37,5 kg. Gre za protitankovski izstrelek, ki ga je turško podjetje Roketsan zasnovalo predvsem za oborožitev bojnih helikopterjev.

Več o sodobnih oborožitvenih kupolah in daljinsko upravljanih oborožitvenih postajah (RWS) pišemo v Reviji OBRAMBA, julij 2020.

Pripravil: A. Knific, foto: FNSS

 

Povezani članki