Turške tanke altay bo izdelovalo turško-katarsko podjetje BMC

by Urednik

TURČIJA BO ZA TANKE ALTAY NAMENILA VEČ MILIJARD DOLARJEV

Turško obrambno ministrstvo je za novi glavni bojni tank izbralo tank altay, ki je sploh prvo v Turčiji zasnovano in izdelano oklepno bojno vozilo te vrste, za katerega bo turško-katarsko podjetje BMC dobilo v podpis pogodbo v vrednosti več milijard dolarjev, poročajo turški mediji.

Komisija za obrambne nakupe je imela že od druge polovice leta 2017 na mizi ponudbo treh (turških) proizvajalcev za izdelavo tanka altay: BMC, FNSS in Otokar, ki je izdelal 4 prototipe tega tanka. Za najboljšega ponudnika se je izkazalo podjetje BMC, s katerim bodo pogajanja začeli v naslednjih dneh. Turški obrambni minister Fikri Işık je pred dvema tednoma napovedal začetek proizvodnje glavnega bojnega tanka altay za maj 2018.

Program Altay vključuje začetno serijo 250 tankov, vendar bi se lahko število naročenih tankov altay za potrebe Turške vojske povzpelo na 1.000 enot. Ocena nabavne vrednosti enega tanka altay je dobrih 13 milijonov dolarjev.

BMC je v skupnem lastništvu Katarskega investicijskega sklada in Turškega sklada za varčevanje z depoziti (TMSF), katerega partner Ethem Sancak sedi v izvršnem odboru turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). Februarja je BMC napovedal, da so zaposlili 200 inženirjev v programu lastnega razvoja motorja za tank altay, kot dobavitelja pa sta se ponujala tudi ameriški Caterpillar in britanski Perkins.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki