Ukrajina bo kupila 22 oklepnih vozil BTR-3E

by Urednik

JACENJUK IZROČIL NOVO ZAŠČITNO OPREMO VOJAKOM PROSTOVOLJCEM

Ukrajinska vlada za Ukrajinsko vojsko in narodno gardo načrtuje nakup 22 oklepnih transportnih vozil BTR-3E in bo zanje namenila okoli 100 milijonov grivnov (približno 8,5 milijona USD), je sporočil začasni predsednik ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjuk med obiskom urjenja 2. rezervnega bataljona Nacionalne garde v bližini Kijeva v četrtek, 22. maja 2014.

Nacionalna garda je že sredi marca 2014 dobila najmanj 10 oklepnih pehotnih vozil BTR-4, najverjetneje tiste, ki jih je Irak vrnil Ukrajini zaradi slabe kakovosti v začetku letošnjega leta.

BTR-3 8×8 je oklepno transportno vozilo, ki ga je razvilo podjteje ADCOM Manufacturing iz ZAE v letu 2001, proizvaja pa ga podjetje KMDB v Ukrajini. Čeprav je BTR-3 zelo podoben sovjetskim (ruskim) oklepnikom BTR-80 ni njihova nadgradnja, temveč povsem na novo zasnovano vozilo. Različica BTR-3E je verjetno opremljena z motorjem UTD-20.  BTR-3 je lahko oborožen s topom kalibra 30mm, koaksialnim mitraljezom 7.62mm, avtomatski bombometom 30mm in protioklepnimi vodenimi izstrelki.

Jacenjuk je med obiskom vojakom (prostovoljcem) v Nacionalni gardi izročil napredna komunikacijska sredstva, nove čelade in neprebojne jopiče, ki se razlikujejo od ruskih.

Ob tem je poudaril, da bodo ukrajinske oborožene sile in Nacionalna garda opremljene kar najhitreje z vsem potrebnim, kar “niso kupili zadnjih 23 let. Že sedaj je zelo drugačna slika glede opreme glede na dva meseca nazaj.”

Med urjenjem, ki ga je obiskal Jacenjuk, so prostovoljni vojaki Nacionalne garde vadili aretacije oboroženih kriminalcev, reševanje talcev, odbijanje napadov in pridržanja storilcev kaznivih dejanj , pregled osebja in motornih vozil na mejnih prehodih. Prostovoljce so usposabljali tudi v streljanju, neoboroženih bojnih tehnikah in usposabljanju službenih psov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Oklepniki BTR-4 za ukrajinsko Nacionalno gardo

Povezani članki