Ukrajina izvaža tanke T-72AV, oklepnike BTR-4E in helikopterje Mi-24 v Nigerijo

by Urednik

UKRAJINA PRODAJA NIGERIJI MODERNIZIRANO OROŽJE

Ob koncu leta 2014 je Ukrajina dobavila Nigerijski vojski večje število glavnih bojnih tankov T-72AV in pehotnih oklepnih vozil BTR-4E, ob tem pa tudi 2 posodobljena bojna helikopterja Mil Mi-24 super hind Mk III, kakor tudi nekaj (nemoderniziranih) različic Mi-24B.

Informacije o novih pridobitvah Nigerijske kopenske vojske in Nigerijskih letalskih sil sicer niso uradno potrjene, vendar je nigerijska spletna stran Beegeagle konec decembra 2014 objavila vrsto fotografij nigerijskih vojakov ob novih tankih T-72AV in oklepnikih BTR-4E, v objektiv pa so ujeli tudi transportno-bojne helikopterje Mi-24.

Že v septembru 2014 so se v Nigeriji pojavile informacije, da ukrajinsko državno podjetje Lviv za njihovo vojsko pripravlja za prodajo in posodablja glavne bojne tanke T-72AV, ki so nadgrajena različica sovjetskih tankov T-72B. Proizvajalec oklepnih transportnih vozil BTR-4E 8×8,  tovarna Kharkiv Morozov, pa je kot kaže Nigeriji prodalo del serije teh oklepnikov, ki jih je zaradi slabe kakovosti Irak v Ukrajino vrnil v začetku leta 2014.

Nigerijske letalske sile so v letu 2014 prejele dva bojna helikopterja Mi-24, modernizirana v različico super hind Mk III (ruska modernizacija označena z Mi-35P), ki so ju v ukrajinskem podjetju AVIAKON iz Konotopa pridobili in posodobili iz vrst Ukrajinske vojske. Oba helikopterja sta pobarvana v puščavsko kamuflažno barvo, že iz fotografij pa so vidni nekateri na novo vgrajeni sistemi. V Nigeriji so posneli tudi vrsto fotografij helikopterjev Mi-24 v puščavski kamuflažni barvi, ki pa niso bili deležni modernizacije.

Kljub precej slabim rezultatom Ukrajinskih letalskih sil v spopadih s separatisti na vzhodu države, ki so privedli do znatnih izgub (tudi helikopterjev), pa Ukrajinci očitno dajejo prednost pri helikopterskem “materialu” izvozu. Prav tako so Ukrajinci z rezervnimi deli znatno pomagali tudi Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) iz Velike Gorice na Hrvaškem pri remontu šestih helikopterjev Mi-8MTV Hrvaških letalskih sil (Kdo bo opravil remont hrvaških helikopterjev Mi-8/17).

Ukrajinski AVIAKON iz Konotopa je že v obdobju 1999-2004 za Alžirsko vojsko posodobil 33 nekdanji ukrajinskih helikopterjev Mi-24V v različico Mi-24 super hind Mk III, v obdobju 2010-2011 pa 12 nekdanjih ukrajinskih Mi-24K za Azerbajdžan pa v različico Mi-24 super hind Mk IV (dobili oznako MI-24G).

Pripravil: A. Knific, foto: Beegeagle

Povezani članki