Ukrajina je dobila 60 operaterjev za raketne sisteme javelin

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA NAČRTUJE POSODOBITEV TOPNIŠTVA

Ukrajina je v prvih šestih mesecih obstoja Šole protitankovske artilerije Oboroženih sil Ukrajine (Zbroyni Syly Ukrayiny – ZSU) usposobila 60 operaterjev protitankovskih vodenih raketnih sistemov (ATGM) FGM-148 javelin.

Novico o usposabljanju operaterjev raketnih sistemov javelin je v intervjuju, ki ga je 2. novembra objavila informacijska agencija ArmyInform Ministrstva za obrambo Ukrajine, razkril generalmajor Andriy Malinovsky, vodja oddelka za raketne enote in topništvo Poveljstva za usposabljanje ZSU.

Malinovsky je še dodal, da so sprejeli odločitev o postopni posodobitvi topniških enot Ukrajinske vojske z zamenjavo vlečnih poljskih topov 2A36 giatsint-B 152 mm, vlečnih havbic 2A65 msta-B 152,4 mm, samovoznih havbice 2S19 msta-S 152,4 mm s 155-mm samovoznimi havbicami  giatsint-S, pa tudi samovoznih  havbic 2S1 gvozdika 122 mm in samovoznih topov 2S3 akatsiya 152,4 mm s 155-mm samovoznimi havbicami.

»Razmišljamo tudi še o možnosti nakupa tujih izdelkov, kot je poljska gosenična samovozna havbica-top AHS krab 155 m, pa tudi o možnosti vzpostavitve domače proizvodnje samovoznih goseničnih havbic,” je dejal Malinovsky in dodal, da pa trenutno razmišljajo o nakupu in dobavi čeških 152-mm samovoznih havbic danaM2, s katerimi naj bi nadomestili vlečne topove ZSU.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

 

Povezani članki