Ukrajinci obtožili Rusijo kraje načrtov novega hibridnega oklepnika

by Urednik

UKRAJINA IN RUSIJA RAZVIJATA SREDNJE BOJNO VOZILO NA HIBRIDNI POGON

Ukrajinski proizvajalec Arey je izjavil, da je Rusija ukradla načrte novega srednjega oklepnega bojnega vozila rysak, ki je opremljen s hibridnim pogonskim sistemom, poročajo ukrajinski mediji.

Predstavniki Arey Engineering Group so sporočili, da je novo rusko prototipno hibridno bojno vozilo, ki so ga razvili v ruskem Inštitutu za zaščito Nii Stali, kopija koncepta ukrajinskega hibridnega goseničarja rysak. Ob tem so poudarili, da je novo rusko oklepno vozilo tako po oblikovni zasnovi kot tehničnih specifikacijah razvito iz ukradenih načrtov za ukrajinski oklepnik hibridnim električnim pogonskim sistemom. Pri podjetju Arey so za krajo načrtov obtožili (zaenkrat javnosti neznane) podkupljive ukrajinske uradnike in ruske tajne agente.

Predstavniki ruskega inštituta Nii Stali so že zavrnili obtožbe ukrajinskega podjetja Arey in ob tem navedli, da so projekt novega ruskega srednjega oklepnega vozila s hibridnim pogonskim sistemom začeli še preden je bilo ukrajinsko podjetje ustanovljeno.

Oba koncepta hibridnih oklepnikov izgledata podobno, pri obeh so uporabili dve majhni turbini in elektromehanski prenos.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki