Ukrajinci predstavili novo oborožitveno postajo sarmat

by Urednik

LUCH RAZVIL NOVO OBOROŽITVENO POSTAJO SARMAT

Ukrajinski državni konglomerat Ukroboronprom in konstruktorski biro Luch  sta na razstavi Eurosatory junija 2014 predstavila oborožitveno postajo sarmat. Novi oborožitveni sistem je namenjen za opremljanje številnih tipov oklepnih vozil, manjših vojaških ladij in čolnov ter tudi plovil obalne straže. Oborožitvena postaja sarmat je zasnovan tako za uničevanje statičnih kot premikajočih ciljev.

Kot se lahko razume besede generalnega direktorja Ukroboronproma Romana Romanova je bila oborožitvena postaja sarmat zasnovana predvsem na podlagi potreb kupcev iz tujine. Z oborožitvenim sistemom sarmat pa bodo oborožili tudi 21 lahkih oklepnih vozil KrAZ spartan 4×4, ki jih bodo do konca leta 2014 dobavili ukrajinski Narodni gardi. Kasneje naj bi Ukrajina za potrebe Ukrajinske vojske kupila še 40 oklepnikov tega tipa (skupaj z oborožitveno postajo sarmat).

Bojni modul sarmat je namenjen uničevanju sodobnih oklepnih ciljev, vključno z vozili z eksplozivnim reaktivnim oklepom, kakor tudi manjše cilje na utrjenih položajih (tank v jarku). Ob tem je sarmat sposoben uničiti tudi helikopterje in pehoto v vsakem trenutku dneva ali noči.

Oborožitvena postaja sarmat obsega bojni modul sestavljen iz rotirajoče platforme z lanserji raket, mitraljezom, pogonsko enoto, merilnim sistemom in termalno kamero SELEX ES hawk SLX. Nanj so nameščeni štirje lanserji za vodene rakete RK-3 z dosegom 2,5 km ali dva za RK-2S z dosegom 5 km in mitraljez  Manroy M2 HB kalibra .50 z dosegom 1,8 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki