USAF odpoveduje Raytheonovo pogodbo za nov kopenski radarski sistem

by Urednik

TEŽAVE PRI RAZVOJU NOVEGA 3D EKSEDICIJSKEGA RADARJA DOLGEGA DOSEGA

Ameriške letalske sile (USAF) želijo odpovedati pogodbo Raytheon za nov kopenski radarski sistem in si prizadevajo, da bi v programu tridimenzionalnega ekspedicijskega radarskega sistema dolgega dosega ”vdihnili novo življenje”, potem ko so 8. januarja sporočile (USAF), da bodo prekinile pogodbo z Raytheonom za razvoj tridimenzionalnega ekspedicijskega radarja dolgega dosega zaradi “številnih tehničnih in dobaviteljskih izzivov.”

“Letalske sile spreminjajo svojo strategijo glede pridobivanja novega tridimenzionalnega ekspedicijskega radarja dolgega dosega (3DELRR) in bodo posledično sprejele ukrepe za sklenitev nove pogodbe o razvoju inženiringa in proizvodnje z Raytheonom,” je za Inside Defense povedala tiskovna predstavnica letalskih sil Patty Welsh.

“Trenutni izvajalec se  je pri razvoju svojega radarja, ki se je nesorazmerno podaljšal, soočil s številnimi tehničnimi in dobaviteljskimi izzive,” je dejala. “Trenutno tržne raziskave pa kažejo, da so zaradi napredka v radarski tehnologiji zdaj na voljo številne druge možnosti, ki omogočajo hitrejšo dobavo te zmogljivosti.”

V USAF so že pred časom povedali, da potrebujejo nov radar, ki je zmogljivejši, lažje prenosljiv in hitrejši od starejšega tovrstnega sistema AN/TPS-75 ali tipsy 75.

Na spletnem mestu Raytheon je zapisano, da je radar, ki ga je družba zasnovala in izdelala za ameriške letalske sile, eden prvih ameriških sistemov, zgrajen tako za uporabo v USAF kot tudi v zavezniških silah. Program v sklopu DEF (Department of Defense Design Exportability Features) omogoča sočasno in stroškovno učinkovitejše oblikovanje za uporabo tako ameriških oboroženih silah, kot tudi zavezniških in partnerskih državah.

Raytheonova rešitev radarja 3DELRR je nastala na osnovi uporabe galijevega nitrida, radar pa deluje na  C- valovnem območju. Ta kombinacija omogoča uporabnikom – radaristom, da zelo natančno odkrijejo, prepoznajo in spremljajo najrazličnejše predmete na zelo velikih razdaljah. Poleg tega je C-valovno območje sorazmerno nepretrgan del elektromagnetnega spektra, ki uporabnikom zagotavlja dodatno operativno fleksibilnost.

Prošnja za proračunska sredstva za leto 2020 kaže, da naj bi Raytheon svojo prvo razvojno enoto dobavil konca letošnjega koledarskega leta, do sredine 2020-ih pa sistem privedel do proizvodne stopnje.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki