V Avstraliji izdelani tovornjaki MAN za Novozelandsko vojsko

by Urednik

NOVIH 200 MANOVIH VOJAŠKIH TOVORNJAKOV ZA NOVO ZELANDIJO

Novozelandska vojska je pred nedavnim sprejela prvih 40 vozil Rheinmetallovega avstralskega proizvodnega obrata MAN Military Vehicles Australia.

Novozelandci so tako začeli s prenovo obstoječe flote vojaških tovornih vozil unimog ter se opremljati z visokozmogljivimi in zelo mobilnimi transportnimi vozili HX60 4×4, opremljenimi za prevoz ljudi ter tovora in opremljenimi z vitlom. Nova vozila lahko opremijo z oklepno zaščito in oborožitvijo, da so tako pripravljena za učinkovito uporabo in zaščito posadk na današnjem bojišču.

Opisana dobava sodi v  sklop pogodbe, podpisane v aprilu 2013 z  Rheinmetall MAN Military Vehicles Australia (RMMVA) o dobavi 200 vozil novozelandski vojski v skupni vrednosti 122 milijonov novozelandskih dolarjev (74 milijonov evrov).

Dobava vključuje transportna vozila v treh osnovnih velikostih, 6-tonskih 4×4, 9-tonskih 6×6 in 15-tonskih 8×8 v desetih različicah. Nekatera vozila bodo opremljena tako z vitlom kot dvigalom in tako  operativno popolnoma samostojna. RMMVA je avstralski poddobavitelj Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV), Rheinmetallove skupine, specializirane za logistična in taktična kolesna vozila.

Tovornjak HX-58Pogodba vključuje vozila, sklope zaščitne opreme, oborožitvene nadgradnje in vrsto specializirane vojaške opreme. Prav tako vključuje tudi rezervne dele, logistično podporo, upravljanje z vozili in urjenje ter usposabljanje posadk.

Pripravil: B. Knific, foto: RMMVA

Povezani članki