V Indiji bodo izdelovali ameriške havbice M777

by Urednik

INDIJSKA VOJSKA KMALU S HAVBICAMI M777 Z NAPISOM »MAKE IN INDIA«

Indijsko obrambno ministrstvo naj bi le podpisalo dogovor za nakup več kot 140 ameriških vlečnih havbic M777 kalibra 155mm za katere naj bi odšteli okoli 750 milijonov dolarjev, poročajo indijski mediji.

Nakup naj bi potekal v okviru programa ameriške prodaje orožja v tujino, vključeval pa naj bi dogovor, da bodo Indijski vojski iz ZDA dobavili 25 havbic M777 155mm, vsaj 120 pa naj bi jih sestavili v Indiji v podjetju Mahindra. V Indiji so zainteresirani za naročilo še dodatnih 500 havbic M777, o čemer smo poročali že decembra 2015 v članku Indija bi povečala naročilo havbic M777 za dodatnih 500 kosov.

V letu 2015 je proizvajalec havbic BAE Systems predložil vladi ZDA predlog, da bi vlečne havbice lahko (po licenci) izdelovali tudi v tujini. Rezultat tega predloga je dogovor z Indijo, ki naj bi s podjetjem Mahindra izpolnjevala strogim zahtevam po kakovosti izdelave, hkrati pa omogočila tudi podjetju BAE Systems povečanje prodaje svojih proizvodov na indijskem obrambnem trgu (največji del oborožitve Indija še vedno kupi od Rusije).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki