Veliko okvar novih ukrajinskih oklepnikov BTR-3 in BTR-4

by Urednik

UKRAJINSKE TEŽAVE S PROIZVODNJO OKLEPNIH VOZIL PEHOTE BTR-3 IN BTR-4

Več kot polovica novih transportnih oklepnih vozil BTR-3 in BTR-4 proizvajalca Kharkiv Morozov (KMDB) je v okvari, je sporočil načelnik Generalštaba Ukrajinske vojske Viktor Muzhenko.

Muzhenko  je dejal, da je od v zadnjih mesecih prejetih 22-ih oklepnikov BTR-3E in 25-ih oklepnih vozil BTR-4E trenutno aktivnih le 18. Ukrajinske oblasti so vse od začetka ukrajinske krize in spopadov s pro-ruskimi separatisti na vzhodu države za potrebe Ukrajinske vojske in Narodne garde naročile več deset oklepnih pehotnih vozil BTR-3E 8×8 in BTR4 8×8. Večino teh oklepnikov so prejeli v decembru 2014.

V preteklosti smo že večkrat poročali o težavah povezanih z ukrajinskimi transportnimi oklepniki BTR-4 8×8. Indonezija je zaradi ukrajinske krize odpovedala nakup 50 oklepnikov tega tipa za potrebe marincev, Irak pa je prekinil naročilo iz leta 2012 za 420 oklepnikov BTR-4. Zaradi slabe kakovosti in razpok v oklepu so v letu 2013 vrnili velik del od 88-ih prejetih oklepnikov.

BTR-3 je 8×8 kolesno oklepno vozilo, ki ga izdeluje ukrajinsko podjetje Kharkiv Morozov (KMDB), razvili pa so ga v letih 2000/2001 kot naslednika oklepnega vozila BR-80 skupaj s ADCOM iz ZAE. Jekleni oklep pehotnega vozila BTR-3E nudi balistično zaščito pred orožjem malega kalibra in drobci granat. Opremljen je s kupolo BM-3 shturm, kjer je nameščen 30 mm avtomatski top ZTM-1, kakor tudi skladišče za 300 izstrelkov.

BTR-4 bucephalus  je 8×8 kolesno pehotno bojno vozilo, ki ga je razvilo ukrajinsko podjetje Kharkiv Morozov (KMDB) in ga izdelujejo v Ukrajini. V osnovni konfiguraciji je BTR-4 oborožen z oborožitveno postajo grom s topom kalibra 30 mm, avtomatskim bombometom,  mitraljezom kalibra 7,62 mm  in 4-mi lanserji protioklepnih raket. Osnovna verzija oklepnika BTR-4 se ponaša z balistično zaščito pred orožjem srednjega kalibra in tehta 17,5 tone, medtem ko nadgrajena verzija z najvišjo stopnjo zaščite tehta približno 25 ton.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

oklep-na-slovenskem

Povezani članki