VIDEO: Iran predstavil novi raketi dolgega dosega

by Urednik

RAKETI POIMENOVALI QASSIM SOLEIMANI IN ABU MAHDI AL MUHANDIS

Ob dnevu nacionalne obrambne industrije 20. avgusta je Iran razkril dve popolnoma novi, napredni raketi dolgega dosega, ki so ju poimenovali po umrlih poveljnikih.

Nova izstrelka so poimenovali po poveljniku iranske nacionalne garde (QUD), generalmajorju Qassimu Soleimaniju in Abu Mahdiju al Muhandisu, namestniku poveljnika iraških ljudskih mobilizacijskih enot. Oba poveljnika sta bila ubita v začetku letošnjega leta v bližini iraške prestolnice Bagdad v ameriškem napadu brezpilotnih letal.

Novi iranski raketi so razkrili na virtualni slovesnosti zaradi zaščitnih ukrepov proti koronavirusu, slovesnosti pa se je udeležil tudi iranski predsednik Hassan Rouhani.

Prvi izstrelek “mučenik Hajj Qassem Soleimani” je balistična raketa z dosegom do 1.400 km. Raketa naj bi imela zmogljivost prodora skozi nasprotnikove protiraketnih sistemov.

Drugi izstrelek, ki so ga poimenovali “mučenik Abu Mahdi al Muhandis“, je manevrirna raketa z dosegom do 1.000 kilometrov. Raketa lahko z letenjem na majhni višini prodre tudi skozi nasprotnikove protiraketne obrambne sisteme.

Iran je trenutno pod velikim pritiskom ZDA, ki od te države zahteva, naj omeji svoj program razvoja raket. Ameriški pritisk skupaj z grožnjami Izraela je Iran spodbudil k razvoju več orožnih sistemov. Številne napredne sisteme so v zadnjem letu začeli uporabljati v iranski vojski in korpusu Islamske revolucionarne garde.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTubeDonate

 

Povezani članki