VIDEO: Iraška vojska bo kmalu dobila prve ruske tanke T-90S

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA KMALU TUDI S SODOBNIMI RUSKIMI TANKI

Iraška vojska bo iz Rusije v naslednjih tednih dobila prvo pošiljko od skupaj 73 novih glavnih bojnih tankov T-90S in T-90SK, po pogodbi sklenjeni v letu 2014. Vrednost pogodbe ostaja skrivnost, se je pa Irak v letu 2017 določil za dodatno naročilo velike serije tankov T-90S, katerih skupna vrednost naj bi presegla milijardo dolarjev.

Na spletu so že objavili videoposnetek iz ruskega pristanišča Ust-Luga pri Leningradu, kjer so začeli na ladjo natovarjati tanke T-90S v kamuflažnih puščavskih barvah, kakršnih Ruska vojska ne uporablja.

Iraška kopenska vojska ima sicer v oborožitvi okoli 140 glavnih bojnih tankov M1 abrams (o težavah s servisiranjem smo pisali v članku ZDA prekinile vzdrževanje iraških tankov M1 abrams), kot tudi 127 glavnih bojnih tankov T-72, ki so jih kupili od Madžarske (77) in Češke (50).

Iraški tankisti so že v preteklosti uporabljali pretežno sovjetske tanke (tudi češkoslovaške in jugoslovanske izpeljanke), vendar tudi nekatere zahodne (ameriške in britanske). Vendar pa, po besedah iraških vojaških analitikov, imajo veliko rajši rusko/sovjetsko mehanizacijo, tudi s stališča nadaljnjega vzdrževanja.

VIDEO: Natovarjanje tankov T-90 na ladjo v pristanišču Ust-Luga

Glavni bojni tank T-90S

T-90S je izboljšana verzija glavnega bojnega tanka T-90, ki ima povečano ognjeno moč, mobilnost in zaščito. Razvili so ga po zahtevah držav v Aziji, največji kupec pa je Indija. Glavna oborožitev tanka T-90S je gladkocevni top 2A46M 125 mm, stabiliziran v dveh oseh in opremljen s toplotno oblogo. Posodobljeni glavni bojni tanki T-90S so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom (840/1130KM), ki omogoča, da doseže najvišjo hitrost nad 60 km/h na cesti in do 45 km/h po terenu.

Tankom T-90S je proizvajalec Uralvagonzavod prenovil tudi kupolo, skupaj s posodobljenim topom 125-mm, dodal nov sistem za nadzor ognja, navigacijo in komunikacijske sisteme ter daljinsko upravljan 7,62-mm mitraljez. Prav tako so povečali stopnjo zaščite z dodatnim eksplozivno reaktivnim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki