VIDEO: Notranjost ruskega tanka T-14 armata

by Urednik

RUSI PRVIČ JAVNO POKAZALI NOTRANJOST GLAVNEGA BOJNEGA TANKA ARMATA

Ruski proizvajalci orožja so prvikrat pokazali “posadkovno kapsulo” najnovejšega (in prvega konceptualno povsem ruskega ter ne sovjetskega) glavnega bojnega tanka T-14 na platformi armata. Videoposnetek s preizkušanja tanka in preizkusnega dela posadke so objavili tudi na spletu.

Videoposnetek prikazuje scene dela posadke najnovejšega tanka, prvi kadri iz “kapsule za posadko” kažejo notranjost tega bojnega stroja, veliko elektronike, zaslone računalnikov in “udobje” notranjosti tanka, v katerem je dovolj prostora za tri člane posadke.

Na video posnetku so tank T-14 testirali na “poskusni trasi”, verjetno to zimo. Tank demonstrira svoje zmogljivosti in stabilnost med vožnjo po zasneženih poteh in težko prehodnem terenu. Doseže zavidljivo hitrost (na cesti): kar 80 km/h. Za osnovno različico tanka načrtujejo top 125 mm, toda po zatrjevanju proizvajalcev bo v tank moč vgraditi tudi top kalibra 152 mm.

Glavni bojni tank T-14 armata

Bojna masa: 55 t
Posadka: 3 člani 3 člani
Moč motorja: 1.500 KM  1.500 KM
Hitrost na cesti: 80 km/h 80 km/h
Razdalja  odkrivanja ciljev: nad 5.000 m
Domet topovskih izstrelkov: 7.000 m
Avtonomija z gorivom v rezervoarju: nad 500 km
Odpornost oklepa: nad 900 mm
Oborožitev:
1 x 125 mm gladkocevni top-lanser 2A82-1M. Komplet 40 izstrelkov (od tega  32 v mehanizmu za avtomatsko polnjenje);
1 x 7,62 mm mitraljez PKTM na nosilcu za daljinsko upravljanje (iz notranjosti). Komplet 2.000 nabojev v nabojniku.

Tank T-14 lahko izstreli deset izstrelkov v minuti, domet izstrelkov je do 7 km. Ameriški abrams na primer lahko izstreli le tri izstrelke v minuti, njihov domet pa je 4,6 km. Ruski oklepnik je opremljen tudi z radarskim sistemom, ki izboljšuje zmogljivosti namerilnega sistema in celotnega sistema upravljanja ognja. T-14 lahko strelja tudi na letalnike in prestreza rakete ter izstrelke morebitnega nasprotnika.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: YouTube

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki