VIDEO: Novo rusko bojno pehotno vozilo BMP T-15 armata

by Urednik

JE GOSENIČNO OKLEPNO VOZILO OBOROŽENO S TOPOM 2A42 (30MM)?

Ruska televizija RT je objavila posnetek novega ruskega težkega oklepnega bojnega pehotnega vozila BMP T-15 (Boyevaya Mashina Pekhoty T-15) na podvozju armata med vajo za moskovsko vojaško parado ob Dnevu zmage 9. maja 2015.

Posadka glavnega bojnega tanka (MBT) T-14 armata in bojnega pehotnega vozila (APC) BMP T-15 armata (Object 149) je sestavljena iz samo dveh operaterjev (tankistov – voznika in strelca) in ima svoj prostor na sredini vozila, medtem ko je motor postavljen pred njimi. To tankistom omogoča, da je školjka za posadko bolj zavarovana, tudi če je glavni oklep vozila poškodovan. Na zadnjem delu, za posadko, pa je prostor za skladiščenje streliva.

BMP T-15 ima enak oklep kot tank T-14 armata, izdelan iz več plasti na novo razvitih oklepnih jekel, keramičnih in kompozitnih materialov. To omogoča, da oklepna pehotna vozila T-15 na bojišču napredujejo ob boku s tanki T-14 in ne za njimi, kakor tudi izkrcanje pehote sredi spopada. Starejša sovjetska in ruska oklepna transportna vozila, kot je BTR-80, so imela tanek oklep ter so morala zato ohraniti varno razdaljo od strelne črte.

Zaradi kamuflaže pa še ni znana oborožitev montirana na daljinsko upravljano kupolo (brez posadke) oklepnika T-15 (kupola je montirana bližje zadnjemu delu vozila kot pri tanku T-14 armata). Ruskih vojaški strokovnjakov menijo, da bi bil BMP T-15 lahko oborožen z avtomatskim topom 2A42 (30mm) ali celo topom večjega kalibra. Druga oborožitev vozila vključuje mitraljez 7,62mm, avtomatski bombomet in dva lanserja (po en na vsaki strani) protitankovskih vodenih raket kornet-EM (“fire and forget”).

Podrobneje bomo o novih ruskih oklepnih vozilih, ki jih bo Ruska vojska predstavila ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne na Rdečem trgu v Moskvi 9. maja 2015, pisali v Reviji Obramba, maj 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Novo rusko bojno pehotno vozilo BMP T-15 armata

Povezani članki