VIDEO: Pomembne operacije na vzhodni fronti v 2. svetovni vojni

by Urednik

SOVJETSKA ZVEZA V VELIKI DOMOVINSKI VOJNI

Junija sta dve obletnici pomembnih vojaških operacij zaveznikov v 2. svetovni vojni, ki sta zapečatili usodo nacistične Nemčije in zlomili ofenzivno moč nemških oboroženih sil, čeprav je vojna v Evropi nato trajala še skoraj leto dni. Prva operacija je izkrcanje zahodnih zaveznikov na obalah Francije v Normandiji 6. junija 1944, druga pa sovjetska ofenzivna operacija Bagration na vzhodni fronti 22. junija 1944.

Slednja je natančno opisana v junijski reviji Obramba – nadaljevanje sledi v naslednji številki. Operacija je dobila ime po ruskem generalu Petru Ivanoviču Bagrationu, ki se je proti Napoleonovi invaziji leta 1812 boril pri Borodinu, kjer je za posledicami ran umrl.

Začetek operacije Bagration nosi simbolni datum: tri leta po napadu na Sovjetsko zvezo je bila Rdeča armada pripravljena nemškemu Wehrmachtu vrniti udarec. Operacija se je uradno zaključila 19. avgusta 1944, posledica je bila zlom nemške armadne skupine Center na območju Belorusije in s tem uspehom je Rdeča armada v nadaljnjih mesecih ob Baltskem morju obkolila tudi nemško armadno skupino Sever. Ta je imela ob napadu na Sovjetsko zvezo  nalogo napredovati na severnem delu vzhodne fronte proti Leningradu (St. Petersburg), medtem ko je bila armadna skupina Center zadolžena za prodor na osrednjem odseku fronte proti Moskvi, sovjetsko prestolnico naj bi zavzela, kar naj bi pomenilo tudi simbolen poraz Sovjetske zveze.

Tudi o tej nemški operaciji z imenom Tajfun (bitka za Moskvo) – začela se je 30. septembra 1941 in končala 4. decembra 1941, ko je Rdeča armada sprožila protiofenzivo in potisnila Nemce izpred vrat glavnega mesta, kar je bil zanje prvi odmeven poraz – najdete prispevek v junijski reviji Obramba.

Omenjena članka lahko dopolnite z ogledom dokumentarne serije o 2. svetovni vojni na Vzhodu, ki v 18 delih z arhivskimi posnetki, rekonstrukcijami dogodkov, zemljevidi in statističnimi podatki kronološko predstavi potek glavnih vojaških operacij na vzhodni fronti: bitka za Moskvo je 4. del, operacija Bagration pa 11. del.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Military Forum

VIDEO: Pomembne operacije na vzhodni fronti v 2. svetovni vojni

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki