VIDEO: Slovenski in ameriški inženirci obnovili objekt na OSVAD Postojna

by Urednik

STARA KONJUŠNICA NA BILAH DOBILA NOVO PODOBO IN NAMEMBNOST

V sredo, 29. julija 2015, so na Bilah na Osrednjem vadišču Slovenske vojske (OSVAD) Postojna slovesno odprli prenovljen objekt stare konjušnice, ki bo namenjen rednemu delu Slovenske vojske in predvsem prihodnji upravi osrednjega vadišča. Projekt je bil izveden v sodelovanju med Slovenijo in ZDA.

Slovenska vojska vodi projekt celovite ureditve OSVAD Postojna, tako je od obstoječih objektov stara konjušnica bila prva deležna obnove. Objekt na območju Bile, v katerem so bili nekoč hlevi in veterinarska postaja lipiške konjušnice, pred tem pa je bil v lasti stiškega samostana, je kulturna dediščina pod spomeniškim varstvom, zato je bila obnova usklajena z zakonodajo na področju varovanja kulturne dediščine.

Projekt je bil izveden v sodelovanju med Slovenijo in ZDA, ki so prispevale finančna sredstva in del izvajalcev iz sestave Nacionalne garde Kolorada. V okviru programa gradenj, povezanih z vajami (Exercise Related Constructions) Oboroženih sil Združenih držav Amerike, je bil tokratni finančni vložek ameriške vlade 193.000 ameriških dolarjev.

Na objektu so bila od 24. junija do 30. julija 2015 opravljena temeljna vzdrževalna dela in izdelana nova notranja podoba. Očiščeno in izolirano je bilo podstrešje, obnovljen je bil del zunanjosti, popravljena vrata in zatesnjena okna, popravljeni žlebovi ter položena elektrika in telefonija. V notranjosti so nameščena montažna lesena tla na dvignjeni leseni konstrukciji, urejena je elektroinštalacija in razsvetljava, postavili so montažno stranišče in tuširnico, ki sta vezana na dvoprekatno greznico, vgrajen je tudi 4.000 litrski zalogovnik vode, poskrbljeno je za ogrevanje in hlajenje prostorov.

Delo je ob podpori Logistične brigade in sodelovanju inženircev 1. brigade SV opravilo približno 30 pripadnikov Nacionalne garde Kolorada (140. Civil Engineer Service – CES). Slovenska vojska in Nacionalna garda Kolorada imata vzpostavljeno partnersko sodelovanje od leta 1994, vsebinsko se nanaša predvsem na izobraževanje, usposabljanje in sodelovanje v mednarodnih operacijah in na misijah (Afganistan). Gradbeni material in stavbno pohištvo so zagotovila slovenska podjetja, nekaj se jih je uvrstilo v register dobaviteljev in ponudnikov storitev, ki imajo možnost nadaljnjega sodelovanja pri projektih Oboroženih sil ZDA.

Ameriški vojaki so proces obnove spremljali s kamero, zato si opravljeno delo in vtise sodelujočih lahko ogledate v priloženem videu. Projekt obnove objekta Bile je podrobneje predstavljen tudi na straneh avgustovske številke revije Obramba.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska in Nacionalna garda Kolorada

Povezani članki