VIDEO: Testiranje novega beloruskega oklepnika kajman 4×4

by Urednik

BELORUSI SI OBETAJO PRODAJO OKLEPNIKOV V TUJINI

V Belorusiji so začeli s testiranji novega lahkega oklepnega izvidniškega vozila kajman 4×4 (кайман, caiman 4×4), ki so ga razvili iz sovjetskega oklepnika BRDM-2 (Boyevaya Razvedyvatelnaya Dozornaya Mashina – bojno izvidniško patruljno vozilo).

Prototip oklepnega amfibijskega vozila kajman 4×4 je julija 2015 predstavil beloruski 140. remontni zavod iz Borisova v bližini Minska, v zadnji tednih pa so njegove bojne sposobnosti že preizkusili na testnem poligonu. Za novega kajmana se zanimata tako Beloruska vojska in policija, kot tudi nekatere tuje oborožene sile.

Novo belorusko bojno vozilo kajman so razvili za izvidniške naloge in operacije sabotaže, patruljiranje ter podporo, mirovne in policijske operacije, vzdrževalna dela v izrednih razmerah.

Lahko oklepno vozilo kajman 4×4, katerega maksimalna teža je 7 ton, poganja dizelski motor D-245 z elektronskim nadzorom goriva in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Posamično vzmetenje, osi in reduktorje koles so si snovalci sposodili iz oklepnika BTR-60 8×8. Kajman doseže najvišjo hitrost 110 km/h na uro (na cesti, za teren in vodo ni podatka), z enim tankom goriva pa prevozi do 1.000 kilometrov. V njem je prostora za 6 vojakov in oborožitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Bojni preizkus oklepnika kajman 4×4

Povezani članki