VIDEO: Ukrajinsko “presenečenje” za sodobne ruske tanke

by Urednik

UKRAJINSKE PRIPRAVE NA MOREBITEN SPOPAD Z RUSKO VOJSKO

Ukrajinska vojska je pred dnevi blizu območja frontne črte na vzhodu Ukrajine izvajala vojaške vaje s protitankovskimi raketami FGM-148 javelin, za tarče pa so uporabljali tankovske kupole z dodatnim lamelnim oklepom, ki so ponazarjali zaščitne sisteme sodobnih ruskih bojnih vozil.

Med vajami so ukrajinski vojaki s prenosnimi raketnimi sistemi ameriške proizvodnje FGM-148 javelin uspešno uničili tarče s simulacijo kovinskih struktur, ki bi lahko motile zaporedje detonacije protioklepnega vodenega raketnega sistema (ATGM). Ukrajinska vojska je objavila posnetke, ki prikazujejo zgorele razbitine tankovske kupole, ki so je zadeli z izstrelkom javelin. Omeniti velja, da je bilo mogoče zadeti tarčo šele v drugem poskusu, potem ko je zagorel ogenj v trupu kupole, da bi simulirali delovanje motorja tanka (temperatura).

Ruski vojaški inženirji so v zadnjih letih začeli svoje glavne bojne tanke opremljati z oklepom z letvicami nad kupolo, posebej zasnovanimi za zaščito pred napadom od zgoraj, kot je pri protitankovski raketi javelin ali bombi brezpilotna letala. Na Krimskem polotoku in blizu ukrajinske meje so že opazili ruske tanke T-80 in T-72 s podobno zaščito.

Nekateri vojaški analitiki menijo, da so te na zgornji strani tankov nameščene lamele odgovor na grožnjo, ki jo predstavljajo napredne protitankovske vodene rakete – ATGM, kot je javelin, ki napadajo od zgoraj in jih uporablja tudi Ukrajinska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki