Začetek mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2015

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA GOSTI VOJAKE IZ 8-IH DRŽAV

V sredo, 9. septembra 2015, se je v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji začela mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2015 (Immediate Response 2015). Na njej sodeluje približno 1.800 udeležencev iz devetih držav, poleg Hrvaške, ZDA in Slovenije so na vaji še vojaki iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Makedonije in Velike Britanije. 

Računalniško podprta vaja Takojšen odgovor 2015, v okviru katere bodo izvajali tudi taktične situacijske vaje enot, se bo zaključila 22. septembra. Gre za dvostopenjsko vajo (brigadnega in bataljonskih poveljstev), ki poteka simultano in distribuirano ter računalniško podprto. To je vaja Poveljstva ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR) in osrednja vaja Slovenske vojske v letu 2015, katere glavni cilj je razvijati zaupanje, skupno delo, povezljivost, interoperabilnost in promoviranje regionalne varnosti.

Dan odprtih vrat vojaške vaje Immediate Response 2015 bo v petek 11. septembra 2015 med 10. in 18. uro na OSVAD Postojna (Poček) na Bilah.

V Sloveniji glavnina aktivnosti poteka na širšem območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna (OSVAD), v Vojašnici barona Andreja Čehovin v Postojni in v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi. Medtem ko bo v prvem delu vaje v Sloveniji potekala le računalniška vaja, se bo velik del terenskega usposabljanja izvajal na Hrvaškem vojaškem poligonu Slunj, kar kaže na dodatno razbremenjevanje slovenskega ozemlja. Po 15. septembru se – z namenom priprave enote na nadaljnjo nalogo – situacijska taktična vaja iz bojnega delovanja prenese v Slovenijo na OSVAD. S taktično vajo želi mednarodni bataljon doseči cilje usposabljanja za delovanje in izboljšanja povezljivosti enot pri delovanju v mednarodnem okolju.

Ključni cilji vaje so prispevati k stabilnosti v regiji in promovirati pomen regionalnega povezovanja, z oblikovanjem večnacionalnih poveljstev uriti poveljnike in štabe v načrtovanju bojnih delovanj, doseči čim večjo povezljivost sistemov za poveljevanje in kontrolo, dvigniti sposobnost za vodenje operacij po 5. členu Washingtonske pogodbe ter uriti postopke poveljevanja, kontrole in delovanja v situaciji z mednarodnimi enotami in poveljstvi.

Slovenija je bila lani prvič nosilka vaje Takojšen odgovor 2014, ki je imela izredno pozitiven vpliv tako na okolje, v katerem je potekala (zasedene vse nastanitvene kapacitete v lokalnem okolju, koriščenje lokalne turistične ponudbe in storitvenih dejavnosti ipd.), kot na dvig usposobljenosti, interoperabilnosti in pripravljenosti za delovanje Slovenske vojske in zaveznikov. Vajo bo Slovenska vojska gostila vse do leta 2019, pred tem je imela tri leta to vlogo Hrvaška vojska.

Nosilec vaje, 1. brigada Slovenske vojske, je pripravila uvodno slovesnost v sredo 9. septembra na glavnem trgu v Postojni, dan odprtih vrat vaje pa bo v petek 11. septembra 2015 med 10. in 18. uro na OSVAD Postojna (Poček) na Bilah.

Vir in foto: 1. brigada Slovenske vojske

Povezani članki