Zadnja znana fotografija Adolfa Hitlerja, posneta 30. aprila 1945

by Urednik

HITLER MED OGLEDOM RAZDEJANJA PO BOMBNEM NAPADU ZAVEZNIŠKIH LETAL

Na verjetno zadnji posneti fotografiji nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, si ta s častnikom SS-a ogleduje škodo, ki so jo povzročile bombe zavezniških sil v bližini vhoda v podzemni bunker (Führerbunker) v Berlinu na dan 30. aprila 1945.

Hitler naj bi se po tem ogledu hitro poročil s svojo dolgoletno ljubico Evo Braun in nato pripravil svojo zadnjo politično izjavo s svojo tajnico Traudl Junge ob približno 16.00 uri. Tega dne je Adolf Hitler s svojo ženo Eva Braun v bunkerju storil samomor, potem ko je izvedel, da je večino mesta Berlin pod nadzorom zavezniških sil (Sovjetske zveze, Velike Britanije, ZDA in Francije) in da je po 12-ih letih konec Tretjega rajha.

Adolf Hitler se je v zaklonišču Führerbunker naselil 16. januarja 1945, zgradba pa je postala srce nacističnega režima in ostala vse do zadnjega dne v drugi svetovni vojni v Evropi.

Führerbunker je bilo zaklonišče v bližini (na drugi strani vrta) kanclerske palače (Reichskanzlei)tekom 2. svet. vojne v Berlinu v Nemčiji. To je bil del podzemni kompleks – bunker, ki je bil zgrajen v dveh fazah, ki sta bili zaključeni leta 1936 in 1944. To je bil zadnji sedež nemškega führerja Adolfa Hitlerja, ki ga je kot skrivališče uporablja v zadnjih mesecih druge svetovne vojne.

Adolf Hitler je le nekaj dni pred samomorom, 20. in 24. aprila 1945, podelil še zadnja odlikovanja hitlerjevi mladini (Hitler Jugend), kar prikazujejo nekatere fotografije.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Povezani članki