Zaključno preverjanje usposobljenosti vojaških policistov

by Urednik

NOVI PRIPADNIKI V VOJAŠKI POLICIJI SLOVENSKE VOJSKE

V sredo, 18. februarja 2015, so v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani opravili zaključno preverjanje usposobljenosti vojaških policistov, ki so prikazali borilne veščine s samoobrambo in uporabo prisilnih sredstev ter obravnavo prometne nesreče.

Za vojaške policiste se je tokrat usposobilo devet pripadnikov Slovenske vojske.  Trimesečno usposabljanje za vojaškega policista je zelo intenzivno in zahteva dobro psihofizično pripravljenost. V tem obdobju se pripadniki seznanijo s splošnimi in specialističnimi vsebinami ter spoznajo zakonodajo, ki jih zavezuje pri delu vojaškega policista. V splošnem delu se seznanijo z državljansko vzgojo, vojaškopolicijsko etiko in varstvom okolja ter se udeležijo športne vzgoje. V specialističnem delu obravnavajo opremo in oborožitev vojaške policije, opravijo pouk streljanja ter vadijo praktične postopke, borilne veščine in taktiko vojaške policije.

Vojaška policija Slovenske vojske (VP SV)

Vojaška policija SV je bila ustanovljena 9. julija 1991 in je ena izmed najstarejših enot SV, na ta dan se tudi obeležuje dan VP. Sprva je bila na taktični ravni organizirana kot enota velikosti čete, ki pa je z leti razvoja SV prerasla v večjo taktično enoto, bataljon. Ob reorganizaciji Slovenske vojske leta 2013 so korenite spremembe doletele tudi VP, ki je bila do tedaj organizirana kot enotna struktura, 17. bataljon VP s podrejenimi četami. Po omenjeni prelomnici pa se je bataljon ukinil in VP se je razdelila na tri dele, ki so prešli v sestavo Generalštaba SV (Specializirana enota VP) ter 1. in 72. brigade (po ena četa VP).

Specializirano enoto VP sestavljajo različni specialisti, kot so kriminalisti, pogajalci, bombni tehniki, varnostniki, vodniki službenih psov. V sestavi je tudi Posebna enota specialne taktike (PEST) z dvema bojnima skupinama in ostrostrelci, ki posreduje v najzahtevnejših primerih visoke ogroženosti. Četa VP v obeh pehotnih brigadah je podrejena rodovskemu bataljonu, ki združuje specialistične enote za bojno podporo in podporo poveljevanja. Četa VP izvaja splošne vojaškopolicijske naloge v skladu s poslanstvom in aktivnostmi brigade.

Delo VP je v osnovi zelo podobno kot v slovenski Policiji, s to razliko, da VP izvaja naloge, pravice in pooblastila nad vojaškimi osebami in ima območje pristojnosti na zemljiščih in objektih SV. VP izvaja naloge tako doma kot v tujini, kjer so prisotni kontingenti SV. Vojaški policisti skrbijo za vojaški red in disciplino v SV, varnost vojaškega prometa, varovanje vojaških oseb in delagacij, preprečevanje in odkrivanje kaznivih dejanj v SV, varovanje objektov in okolja. Izvajajo tudi ukrepe zoperstavljanja terorizmu.

Slogan vojaških policistov je ČASTNO IN PREDANO.  

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Postani vojak

VIDEO: Zaključno preverjanje usposobljenosti vojaških policistov – 1. del

VIDEO: Zaključno preverjanje usposobljenosti vojaških policistov – 2. del 

Povezani članki